Kuchyňské pánve pro různé druhy pokrmů
Stejně jako hrnce, i pánve patří mezi základní kuchyňské vybavení. Jedna univerzální pánev na všechny pokrmy však neexistuje. Záleží především na tom, co v ní chcete připravovat. Tomu by pak měl odpovídat materiál povrchu, velikost či tvar pánve. V naší nabídce najdete nepřilnavé pánve na různé druhy jídel, například na lívance či palačinky, grilovací pánve, hluboké pánve wok i univerzální pánve pro každodenní vaření.
Vybrat si můžete také z různých materiálů, jako jsou pánve litinové, nerezové, s titanem i keramikou a další. Většina našich pánví je vhodná na všechny typy sporáků včetně indukce, a některé lze použít i v troubě.
Jak vybrat pánev
Výběr správné pánve závisí hlavně na tom, co v ní chcete připravovat. Před koupí tedy zvažte:
- Účel použití – na jaké pokrmy pánev potřebujete. Smažení řízků, příprava palačinek, grilování masa nebo asijská kuchyně - různé způsoby vaření vyžadují různé materiály či druhy pánví.
- Materiál a povrch – každý materiál má jiné vlastnosti a proto je vhodný pro odlišné způsoby či účel vaření. Litinové pánve akumulují teplo a vydrží dlouhé roky, nerezové se hodí pro intenzivní vaření a opékání, zatímco nepřilnavé povrchy usnadní vaření s minimem tuku.
- Velikost a hloubku – zatímco pro jednotlivce postačí menší pánve (20–24 cm), pro rodiny jsou ideální větší (26–28 cm a více). Nízké pánve se hodí na smažení, hluboké budou vhodnější na dušení či přípravu omáček.
- Kompatibilitu s varnou desku a pečicí troubou – na jakém typu varné desky vaříte. Máte sporák na plyn, či potřebujete pánev na indukci? Většina našich pánví je vhodná na všechny typy varných desek a některé lze dokonce použít i v troubě.
Podrobnější tipy na to, jak vybrat vhodnou najdete v našem článku Jak správně vybrat pánev.
Druhy pánví a jejich využití
Podle účelu:
- Univerzální/klasické pánve jsou vhodné na každodenní vaření, smažení, opékání i restování a díky své univerzálnosti jsou vhodné pro začínající i zkušené kuchaře. V nabídce máme různé velikosti.
- Grilovací pánve mají speciální vroubkované dno, což umožňuje grilovat šťavnaté steaky, ryby či zeleninu doma i na zahradě.
- Pánve na lívance a palačinky jsou ploché, což umožňuje snadnější manipulaci s těstem.
- Pánve wok jsou hluboké a díky vyšší bokům tedy ideální pro rychlé restování zeleniny či masa a rychlou přípravu asijských jídel.
- Hluboké pánve se hodí k přípravě velkých porcí jídel. V hluboké pánvi můžete restovat, smažit a v některých dokonce i zapékat v troubě. Hluboká pánev je dostatečně vysoká a prostorná. Vybrat si můžete pánev s jedním úchytem nebo dvěma uchy, s poklicí či bez.
- Speciální pánve – existují i další speciální druhy pánví jako grilovací pánev (s vroubkovaným dnem pro steaky), pánev na lívance, palačinky, nebo třeba oboustranná pánev na omelety.
Podle materiálu:
- Litinové pánve jsou těžké a odolné, díky čemuž perfektně akumulují teplo, ale také vyžadují větší péči.
- Nerezové pánve jsou velmi odolné a ideální pro prudké opečení masa, teplo rozvádějí rychle a rovnoměrně.
- Keramické pánve mají různé typy keramického povrchu, který je antiadhezní a zabraňuje tak připalování. Vynikají snadným čištěním, rychle a rovnoměrně se rozehřívají.
- Hliníkové pánve jsou lehké, rychle se zahřejí a snadno se čistí.
Podle použití (typu varné desky):
- Indukční varná deska
- Sklokeramická varná deska
- Plynový vařič
- Elektrická plotýnka
- Do trouby
Většinu našich pánví lze použít na všechny typy sporáků.
Podle velikosti (průměru):
- Malé pánve (12—24 cm) – vhodné pro jednotlivce a přípravu menších porcí.
- Střední pánve (26—30 cm) – univerzální volba pro běžné domácnosti, pro 3 a více osob.
- Velké pánve (30 cm a více) – ideální pro rodiny nebo přípravu většího množství jídla najednou.
- Hluboká pánev - vhodná pro dušení, omáčky a vaření pokrmů bez vystřikování oleje.
Údržba pánve a správná péče o ni
Správná péče prodlouží životnost každé pánve. Pánev vždy po vaření nechejte vychladnout. Doporučujeme mýt měkkou houbičkou a jemným prostředkem na nádobí. Na nepřilnavé pánve nepoužívejte kovové kuchyňské nástroje a skladujte je oddělené speciálními proložkami, aby nedošlo k poškrábání. Každý materiál vyžaduje odlišnou péči podle návodu k použití.
Podrobnější tipy a návody najdete v těchto článcích:
Inspirujte se našimi oblíbenými recepty na jídla z pánve:
https://www.tescoma.cz/paella-s-morskymi-plody
https://www.tescoma.cz/masove-kulicky-s-dynovym-orzem
https://www.tescoma.cz/dynove-livance-s-povidly
https://www.tescoma.cz/frittata-s-cuketou
https://www.tescoma.cz/spaghetti-carbonara
https://www.tescoma.cz/kure-cacciatore
Mohlo by vás zajímat:
- Jak poznat pánev na indukci?
Pánev na indukci poznáte podle toho, že ze spodní strany má symbol indukční cívky. - Jaká je životnost pánve a jak se starat o pánev, aby vydržela co nejdéle?
Při správném používání vydrží pánev několik let. Životnost prodloužíte dodržováním rad výrobce, například nepřehříváním, ale i ručním mytím a používáním vhodných kuchyňských nástrojů, jako jsou obracečky a naběračky. - Jaká pánev je nejzdravější?
Za nejzdravější jsou považovány pánve s nepřilnavým povrchem, díky kterému lze pokrmy připravovat na menším množství tuku. - Může pánev do myčky?
Vždy dodržujte doporučení ke každé zakoupené pánvi. Ruční mytí prodlouží životnost i u pánví vhodných do myčky. - Jaký materiál pánve je nejlepší?
Záleží na tom, co na pánvi chcete připravovat. Ocelová pánev je perfektní pro rovnoměrné opékání a vysoké teploty a často také vhodná do trouby. Hliníková pánev s antiadhezním povlakem je lehká a rychle se zahřívá, proto je vhodná pro běžné restování. Pánev s keramickým povlakem je vhodná pro běžné denní vaření.
Univerzální pánve (73)
Grilovací pánve (11)
Hluboké pánve (24)
Lívanečníky (4)
Pánve na palačinky (5)
Pánve wok (14)
Pánve s poklicí (11)
Pánve na indukci (107)
Pánve do trouby (56)
Nerezové pánve (7)
Keramické pánve (8)
Litinové pánve (3)
Nechcete vybírat? Zvolte jistotu






































