Účinné metody pro čištění připálené pánve
I když je většina druhů
nádobí vhodná do myčky, nejšetrnější péčí zůstává
ruční mytí v teplé vodě s prostředkem na nádobí.
Pánve, hrnce i kastroly si tak déle zachovají svůj
vzhled, funkčnost a povrch bez škrábanců či skvrn. A to i v případě připálenin.
Pokud se vám stane, že pánev při vaření připálíte,
nesnažte se připálené zbytky odstranit drhnutím. Ostré předměty, písky na nádobí a drátěnky můžou povrch poškrábat.
Připálenou pánev
nechejte vždy nejprve vychladnout. Napusťte ji
teplou vodou tak, aby pokrývala spálenou vrstvu. Přidejte
kapku saponátu a nechejte alespoň půl hodiny odmočit. Poté
houbičkou na nádobí pánev vyčistěte.
Tradiční
domácí doporučení je přidat do vody i dvě lžíce octa, případně jedlou sodu. Vzhledem k rozdílům v materiálech však tyto postupy nemůžeme jednoznačně doporučit.