Podlehli jste jemně kořeněné chuti dýňového latte a chcete si ho vychutnat i doma? Řekneme vám, jak si na tuto podzimní specialitu pohodlně připravíte.
Čím se dýňové latte odlišuje od běžného caffѐ latte, čili kávy s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou? Dvěma bonusovými složkami: kopcem nadýchané vyšlehané smetany a kořeněným dýňovým sirupem. Český název „dýňové latte“ je nepřesný. Chybí v něm totiž ten nejvoňavější komponent: koření (spice). A proč je tato káva návyková? Asi proto, že dokáže nejen povzbudit, ale také osladit den a díky kombinaci koření a horkého mléka i pořádně zahřát.
Při přípravě
pumpkin spice latte se neobejdete bez
dýňového sirupu. A ten se zase nedá vyrobit bez
dýňového pyré. Výhodou je, že
pyré je univerzální ingredience, která se rozhodně neztratí. Kromě kávy ji využijete do sladkých moučníků, jako jsou třeba
dýňové lívance s povidly, dýňové muffiny, ale například také na dýňové gnocchi nebo domácí chléb.
Pusťte se do vaření sirupu podle
našeho receptu.
Do
hrnku na caffѐ latte nebo
dvoustěnné sklenice nalijte vrstvičku
dýňového sirupu. Jako druhou vrstvu použijte našlehané plnotučné mléko. Na něj vlijte silné
espresso, přidejte mléčnou pěnu a úplně nakonec kopec čerstvě ušlehané smetany, který ještě můžete poprášit skořicí.