Pyré z dýně je
univerzální ingredience do sladkých i slaných podzimních jídel. Bude se hodit k pečení dýňového chleba, přidáte je do těsta na jemné gnocchi i voňavé lívance. Využijete ho i k vaření
dýňového sirupu a přípravě nepečených zdravých tyčinek.
Dýně (Hokkaidó, máslová, muškátová). Nepoužívejte okrasné dýně.
Čistou dýni rozkrojte
ostrým nožem a vydlabejte z ní semínka. Nakrájejte ji na větší kusy, naskládejte je na
plech slupkou dolů a vložte do trouby rozpálené na 180 ˚C. Pečte, dokud dýně nebude měkká (asi 45 minut). Lžící nebo
porcovačem na zmrzlinu stáhněte dužinu ze slupky. Dužinu rozmixujte nebo použijte
šťouchadlo. Pro hladší konzistenci doporučujeme přepasírovat přes síto. Hotové pyré uchovávejte v lednici, hodí se k
vakuování nebo
zamrazení.