info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogTematické týdnyValašská kuchyně – tradiční a chutná

Valašská kuchyně – tradiční a chutná

Vítejte na Valašku mezi huňatými ovečkami a spoustou švestek. Nahlédněte s námi pod ruce místním zkušeným kuchařům a nechte se inspirovat, třeba jak si nejlépe vychutnat kvalitní a neprávem opomíjené jehněčí. Pro vhodné vybavení zavítejte na náš web nebo do některé z našich prodejen.

Litinové nádobí – čím starší, tím lepší

Litinové nádobí má jednu zvláštnost - jeho dobré vlastnosti se prohlubují časem a používáním. Vzniká na něm totiž zapečená ochranná povrchová vrstva, která zvyšuje jeho nepřilnavost. Naše nové litinové nádobí MASSIVE je částečně vyrobeno z recyklovaného železného materiálu a využijete ho na plynových sporácích, v troubách i na grilech. Je kompatibilní i s bezkouřovým Power grilem PARTY TIME. Litina je ideální na přípravu jehněčích kotletek se snítkou rozmarýnu. Stačí je zprudka opéct a na stejné litinové pánvi dopéct v troubě.
Oboustranná litinová pánev s hladkým i profilovaným povrchem dokáže skvěle akumulovat teplo, a proto je správnou volbou pro grilování masa, ryb i zeleniny. Bude se vám ale hodit i pro přípravu regionální speciality zvané patenty, lokše, laty nebo přesňáky. Že jste o této moravské dobrotě neslyšeli? Pak by vám neměl uniknout recept našeho šéfkuchaře.
S bydlením na valašském venkově často souvisí chov domácích zvířat. Kromě už zmiňovaných ovcí řada domácností chová i slepice. Kdo by si rád nedopřál kvalitní vejce? Tato superpotravina má nejen vysokou výživovou hodnotu, ale také obsah bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Pokud vejce potřebujete přepravit od místního chovatele, z farmářského trhu nebo bezobalové prodejny, použijte zdravou dózu do ledničky. Má větrací otvory, datumovku a lze jich na sebe naskládat několik a uspořit místo v chladničce.

Možná se vám budou hodit také: 

"Vakuovačka", díky které uchováte čerstvost potravin

Ať už maso nakupujete z nebo ho máte z vlastního domácího chovu, potřebujete ho dobře uskladnit. Ať už na pár dní do chladničky nebo na delší čas do mrazáku.To samozřejmě platí i pro sklizeň ovoce, zeleniny, bylinek i hub. Pro všechny tyto případy doporučujeme vakuovací svářečku. Ta prodlouží trvanlivost i chuť syrových potravin i hotových jídel a výrazně tak pomůže omezit plýtvání.
Na Valašsku je vždy něco chutného k zakousnutí. Třeba domácí jehněčí klobásy a čerstvě upečený chléb. V každé kuchyni proto nesmí chybět ostré nože. Doporučujeme ty, které jsou vyrobeny z kvalitní oceli, jsou zároveň lehké a dobře se drží. To všechno splňují nože GrandCHEF, které se dodávají buď jednotlivě, nebo ve stylovém dřevěném bloku.
Švestky čekejte nejčastěji v podobě slivovice. Servírovaná ve stylových láhvích a panácích nejen chutná, ale i léčí. Láhve z čirého skla s masivním klipovým uzávěrem DELLA CASA jsou vynikající i pro skladování domácích ovocných a zeleninových šťáv, sirupů, moštů i likérů a jejich pasterizování. Ocelový klip v kombinaci s kvalitním těsněním zaručí těsné uzavření.

Co ještě využijete:

Jehněčí na slivovici v nepřehlédnutelném nádobí

Nádobí v červené barvě nejen skvěle vypadá, ale je také velmi praktické. Díky odnímatelným úchytům se dobře přenáší, kamkoli potřebujete - ať už na sporák nebo do trouby. Nepřilnavý povrch zabrání připalování a pod speciálně tvarovanou poklicí můžete vařit a dusit, aniž by vám voda překypěla. Vyzkoušejte v něm připravit jehněčí s omáčkou ze sušených švestek, které voní po slivovici a rozplyne se vám na jazyku. Ověřený recept jsme uložili sem.
Nadčasové bílé porcelánové talíře se hodí na stůl jak v chalupě, tak v moderní kuchyni. Oceníte u nich kvalitní bílou glazuru i široké okraje. Poskládejte si vlastní sadu z mělkých, hlubokých a dezertních talířů a vychutnejte si z nich jehněčí guláš s křupavým domácím chlebem.
Jednoduchost, přehlednost a bezpečnost. Tlakový hrnec ULTIMA je zosobněním těchto vlastností. Nastavení programu je snadné a intuitivní, otevírání a zavírání zvládnete jednou rukou. Dáme vám na něj mimořádnou záruku 5 let! A guláš i masový vývar v něm budou hotové jedna dvě.

Nakonec několik dobrých tipů: