info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Lokše neboli patenty

Pánev grilovací oboustranná MASSIVE ø 30 cm - obrázek


Ingredience:

  • 500 g uvařených a oloupaných brambor
  • 100 g hladké mouky + na vyválení
  • sůl

Postup:

Brambory ve slupce uvařte den předem v osolené vodě a po vychladnutí oloupejte. Nastrouhejte na jemném struhadle, osolte, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto. Mouky dejte jen tolik, aby těsto bylo vláčné, nelepilo se a dalo se krásně válet.

Náplň:

  • povidla
  • mletý mák
  • cukr dle chuti
  • sádlo

Patenty vyválejte natenko, přeneste na horkou suchou pánev a opékejte po dobu cca 1 minutu z každé strany. Po opečení potřete jednu stranu rozpuštěným sádlem a druhou povidly a posypte mákem a cukrem. Zabalte a podávejte teplé.

NÁŠ TIP: Patenty jsou také vhodná příloha ke svatomartinské huse. Lze je naplnit třeba drůbežími játry.

Co se může k přípravě lokší hodit: