Lokše neboli patenty

Ingredience:
- 500 g uvařených a oloupaných brambor
- 100 g hladké mouky + na vyválení
- sůl
Postup:
Brambory ve slupce uvařte den předem v osolené vodě a po vychladnutí oloupejte. Nastrouhejte na jemném struhadle, osolte, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto. Mouky dejte jen tolik, aby těsto bylo vláčné, nelepilo se a dalo se krásně válet.
Náplň:
- povidla
- mletý mák
- cukr dle chuti
- sádlo
Patenty vyválejte natenko, přeneste na horkou suchou pánev a opékejte po dobu cca 1 minutu z každé strany. Po opečení potřete jednu stranu rozpuštěným sádlem a druhou povidly a posypte mákem a cukrem. Zabalte a podávejte teplé.
NÁŠ TIP: Patenty jsou také vhodná příloha ke svatomartinské huse. Lze je naplnit třeba drůbežími játry.
Co se může k přípravě lokší hodit:
0

















