Jablka, poklad našich zahrad a sadů
Jablka nejsou jen zdravou svačinkou, do které se s chutí zakousnete. Dají se vymoštovat, nastrouhat a zavařit nebo rozmixovat na pyré. Upečete z nich klasické buchty a štrúdly, nebo je nasušíte na křížaly. Nejrozšířenější ovoce v našich končinách má nespočet možností využití. Inspirujte se našimi tipy a dostaňte letos z jablek maximum, s vhodnými pomocníky to jde snadno.

Vymáčkněte z úrody to nejlepší
Chcete si dopřát čerstvý jablečný mošt, kdykoli se vám zlíbí? Odšťavňovač HANDY vám pomůže jablka vymačkat šetrně. Díky manuálnímu pohonu totiž nezahřívá šťávu a ta zůstane plná vitamínů a minerálů. Odšťavňovač ovoce rozdrtí a protlačí přes jemné síto, takže šťáva neobsahuje zbytky dužiny. Šťávu pak skladujete hygienicky v lednici v nádobce s praktickým víčkem.

Osvěžující mošt můžete snadno uskladnit ve dveřích lednice ve džbánu TEO. Využijete jej také na vodu, mléko či džus. Je vyrobený z kvalitního borosilikátového skla, a tak ho kromě studených nápojů doporučujeme i na horké nápoje a k ohřívání tekutin na sporáku.

Dny se krátí a podzim už jde cítit ve vzduchu. Teplý nápoj v termosce se venku bude hodit. Nalijte si horký čaj z termosky s hrníčkem CONSTANT CREAM. Vybrat si můžete z velikostí od 0,3 do 1,0 litru. Při běžném použití je nerozbitná a v létě vám dobře poslouží na vychlazené nápoje.
K přípravě teplých nápojů využijete:

Nejrychleji oloupaná jablka
Pokud se vám urodila jablka a chcete je zpracovat do kompotu, moučníku nebo nasušit, bude se vám hodit unikátní vychytávka, loupač a kráječ na jablka. Jablka během několika sekund nakrájí na tenké rovnoměrné plátky a zároveň zbaví jádřinců. Sami si zvolíte, zda je přitom zároveň oloupe, nebo nechá se slupkou. Ušetří vám čas i námahu, což se bude hodit zejména, pokud zpracováváte větší množství ovoce.

Rádi byste si nasušili jablka, různé ovoce a zeleninu, houby, nebo dokonce maso? Lze to i bez elektrické sušičky. Použijte rošty, které jsou určeny k sušení jak volně na vzduchu, tak v elektrické nebo horkovzdušné troubě.

Rozhodli jste se vyrobit domácí pyré nebo příkrmy pro batolata? S bezdrátovým tyčovým mixérem to půjde snadno a rychle. Díky polohovatelné rukojeti a nastavitelným otáčkám ho nedáte z ruky. Zvládne totiž nejen mixování, ale i sekání a šlehání. A co víc, bez překážejícího kabelu.
Na ovoce také využijete:

Dokonalá mřížka na koláč
Vytvořit symetrickou mřížku na koláč není vždy snadné. Výsledek je však zaručený s vykrajovací mřížkou, kterou snadno vykrojíte dokonale tvarovanou mřížku z plátu těsta. Vyjímatelným dílem ji také bez problémů přenesete na koláč. Video vám ukáže, jak na to.

Nastavitelný váleček je vynikající nástroj pro rovnoměrně vyválené těsto v požadované tloušťce. Bude se hodit i na tažený jablečný závin. Jeho použitím se vyhnete příliš silnému plátu těsta, které se nepropeče nebo naopak příliš tenkému, které by mohlo prasknout. Nastavením čísla na rukojeti s ním rozválíte těsto na tloušťku od 2 do 8 mm. S nastavenou nulou funguje jako klasický váleček.

Když už si dáte tu práci a upečete jablečný štrúdl, proč ho rovnou nenaservírovat luxusně? Ideálně tak, aby se všem sbíhaly sliny už při pohledu na něj. Břidlicové servírovací desky si oblíbíte nejen k servírování moučníků, ale i chuťovek, kanapek a dalších dobrot. Překvapte své hosty kynutým jablečným štrúdlem podle našeho receptu!
Pár super tipů na závěr:
Co vás možná napadá:
Jaké odrůdy jablek jsou na mošt nejlepší ?
- Ne všechny odrůdy jablek se hodí na moštování, a to zejména kvůli rozdílům v chuti. Ideální jsou sladká jablka, například Gala nebo Jonagold, ze kterých vymačkáte lahodnou šťávu. Vodnaté nebo příliš mdlé odrůdy typu Golden Delicious se k moštování příliš nehodí.
Jak jablka správně oloupat na pečení nebo jiné zpracování?
- Před pečením je dobré jablka oloupat, a to pomocí nože, škrabky nebo speciálního nástroje, loupače či kráječe. Pokud se chystáte upéct podzimní koláč podle našeho receptu, vystačíte se škrabkou, plánujete-li ale sklizené plody nasušit do zásoby, kráječ vám velmi výrazně usnadní práci a ušetří čas.
Jak správně sušit jablka?
0

























