info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyKynutý jablečný závin s karamelovými ořechy

Kynutý jablečný závin s karamelovými ořechy

Na těsto si připravte:

  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 120 ml mléka
  • 50 g krystalového cukru
  • 50 g másla
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 žloutek
  • špetku soli​

Na náplň budete potřebovat:

  • 750 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 70 g perníku na strouhání
  • 70 g cukru
  • 20 g rozinek máčených v rumu
  • 1 lžičku mleté skořice
  • šťávu z ½ citronu

Postup:

  • V míse rozetřete droždí s 1 lžící cukru, 1 lžící mouky a 2 lžícemi vlažného mléka na řídkou kašičku – kvásek. Nechte na teplém místě vzejít.
  • Ve druhé míse smíchejte mouku, cukr, vlažné rozpuštěné máslo, vlažné mléko, ve kterém jste rozpustili sůl a rozkvedlali žloutek. K ingrediencím přidejte připravený kvásek a vypracujte vláčné měkké těsto, které dejte kynout na teplé místo na dobu cca 60 minut.
  • Mezitím si připravte karamelové ořechy. Na pánvi nechte rozpustit a mírně ztmavnout cukr, přidejte ořechy, promíchejte, aby se karamelem dobře obalily. Vysypte je na plech vyložený pečicím papírem, půjdou pak snadno odloupnout. Vychladlé ořechy rozdrťte na menší kousky třeba v hmoždíři. Přimíchejte k jablečné náplni, kterou si připravíte z oloupaných a na tenké plátky nakrájených jablek zastříknutých citronovou šťávou, nastrouhaného perníku, rozinek a skořice. Vše promíchejte.
  • Po vykynutí těsto rozválejte na pomoučeném vále do tvaru obdélníku o velikosti cca 50 x 30, naplňte směsí jablek a zaviňte. Přesuňte na pečicí plech se silikonovou pečicí podložkou, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu cca 30 minut. Po 10 minutách je dobré závin překrýt pečicím papírem. Krájejte po vychladnutí.

Bez čeho se neobejdete: