V kuchyni s Marií Baťovou
Přeneste se s námi o 100 let zpátky do časů podnikatele Tomáše Bati. Pozveme vás rovnou do kuchyně! Dostali jsme totiž jedinečnou možnost nahlédnout do sešitu ručně zapsaných receptů továrníkovy manželky Marie. Bylo to zajímavé čtení, už jen proto, že si je vzdělaná autorka zapisovala nejen česky, ale i německy a francouzsky. Některé jsme vyzkoušeli a nabízíme je i vám.

Vítejte u Baťů!
Firma Baťa má s TESCOMOU společný původ ve Zlíně i hodnoty, ke kterým se hlásí, proto spolupráce s Nadací Tomáše Bati nebyla naší první ani poslední.

Globálního podnikatele Tomáše Baťu (1876—1932) asi není třeba představovat. Zlínský rodák se vypracoval na předního světového výrobce obuvi a vybudoval impérium s pobočkami na čtyřech kontinentech. Kromě podnikatelského odkazu stihl za 56 let života vypracovat i životní filozofii, kterou se svých knižních bestsellerech Inspirace Baťa čtenářům zpřístupnila Gabriela Končitíková.

Marie Baťová (1892—1954) byla mimořádnou osobností své doby. Díky svému vzdělání, empatii i znalosti cizích jazyků se s manželem zúčastňovala zahraničních cest i diplomatických jednání. Kromě toho vytvářela harmonické zázemí své rodině a byla také skvělou kuchařkou.
Pro navození atmosféry:

Baťovské heslo: Snídejte!
Firma Baťa svým lidem mimo jiné poskytovala i nadstandardní personální servis, jehož součástí byla možnost řešení problémů, osobní rozvoj a osvojení zdravých návyků. Pravidla a hesla motivovala spolupracovníky nejen v prostorách firmy, ale i města. Mezi nimi i usilování o správné stravování a dodržování zdravých snídaní. Domácí bábovka podle receptu Marie Baťová mohla být jednou z vhodných sladkých teček po snídani. Naservírujte ji s grácií na nadčasovém porcelánovém podnose.

Také chutný kynutý moučník s oblíbenou náplní – mletým mákem, jsme upekli podle receptu Marie Baťové. Uložili jsme jej pod vkusný a praktický poklop oceněný prestižní cenou za inovaci. Ten je vhodný jak pro stolování v prostorách rodinné vily, tak venku, kde potraviny ochrání proti hmyzu. Unikátní ventilační systém zabraňuje zvlhnutí jídla.

Během pracovních pobytů v USA si Tomáš Baťa oblíbil k snídani ovesné vločky se smetanou či jogurtem. V kuchařce paní Baťové najdeme ale i řadu receptů z vajec. Vyzkoušejte, jak chutnala třeba míchaná vejce s houbami. Servírovat je můžete na talířích a miskách FANCY HOME Stones, jejichž velikosti a dvě elegantní barvy lze libovolně kombinovat.
K snídani patří také:

Šéfova rodina nejedla jen lanýže
Vaření v první půli 20. století bylo založeno zejména na domácích surovinách, a to i u Baťů, v jedné z nejbohatších rodin v tehdejším Československu. Dokládají to četné recepty na pokrmy z brambor, zelí, hub a vajec. Skvělá je i bramborová kaše s hříbkovou fáší, kterou si snadno upečete doma, například v odolné zapékací míse GUSTO. Kromě těchto běžných pokrmů se v dochovaných receptech objevují i v té době exotické ingredience, kupříkladu artyčoky, kapary, chřest nebo čedar.

Jaké hrnce a kastroly používala paní Baťová a její personál v kuchyni sice nevíme, ale naše nádobí DELIGHT Taupe z nerezové oceli se sklonerezovými poklicemi vhodné na všechny typy sporáků se ve vile krásně vyjímalo. Mohla by v něm vařit třeba brambory nebo naopak některá z jídel, jejichž cizokrajné ingredience si do Zlína nechávala dovážet.

Začít den pořádnou snídaní, to bylo jedno z pravidel Tomáše Bati. Muže, který byl neustále na cestách, v pohybu a potřeboval hodně energie. Když ho čekal náročný den, rád jej zahájil pořádným talířem poctivého domácího vývaru z morkových kostí. Dnes by pravděpodobně uvítal možnost zkrátit si čas vaření v bezpečném tlakovém hrnci, který zároveň šetří energii.
Pro elegantní stolování:

Vůně kávy, zvuky klavíru a cinkot skleniček
V prostorách Baťovy vily se při setkávání přátel i obchodních partnerů podával čaj i káva. Paní Baťová byla známá svou pohostinností, a to nejen k vysoce postaveným hostům. Její kuchařský um byl pověstný a právě ona osobně připravila pohoštění prezidentu Masarykovi, když v červnu 1928 zavítal na krátkou návštěvu Zlína.

Je všeobecně známo, že Tomáš Baťa pití alkoholu nefandil. Viděl příliš mnoho rodin, které doplácely na to, že jejich živitelé dokázali propít mzdu. Každý pracovník firmy dostal příležitost své problémy řešit jinak. Dát si však skleničku v dobré společnosti přátel nebylo proti pravidlům.
K dobrému vínu patří:
0






























