Makový věnec

Ingredience (na dva věnce):

  • 750 g hladké mouky

  • 300 ml mléka

  • 100 g másla

  • 30 g krystalového cukru

  • 20 g droždí

  • 3 vejce

  • 1 vanilkový cukr

  • 1/2 lžičky soli

Maková náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 30 ml rumur

Postup:

Droždí nechte vzejít se třemi lžícemi teplého mléka a trochou cukru. Změklé máslo utřete s vejci a cukrem. Přidejte mouku, sůl, vanilkový cukr, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka. Vypracujte těsto a nechte hodinu kynout. Mezitím připravte náplň. Mléko s mákem a cukrem svařte, podle chuti můžete přidat rum. Náplň nechte vychladnout. Jakmile těsto vykyne, rozdělte jej na dvě části. Jednu část rozválejte na válu v plát. Rozválené těsto potřete polovinou náplně a smotejte do rolády. Tu následně podélně rozřízněte kromě posledních několika centimetrů. Oba vzniklé konce překládejte přes sebe do tvaru vrtule a nakonec je spojte do tvaru věnce. Poté stejným způsobem zpracujte druhou část těsta. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 25 minut. Věnce nechte vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

 

Budou se vám hodit: