750 g hladké mouky
300 ml mléka
100 g másla
30 g krystalového cukru
20 g droždí
3 vejce
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
Droždí nechte vzejít se třemi lžícemi teplého mléka a trochou cukru. Změklé máslo utřete s vejci a cukrem. Přidejte mouku, sůl, vanilkový cukr, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka. Vypracujte těsto a nechte hodinu kynout. Mezitím připravte náplň. Mléko s mákem a cukrem svařte, podle chuti můžete přidat rum. Náplň nechte vychladnout. Jakmile těsto vykyne, rozdělte jej na dvě části. Jednu část rozválejte na válu v plát. Rozválené těsto potřete polovinou náplně a smotejte do rolády. Tu následně podélně rozřízněte kromě posledních několika centimetrů. Oba vzniklé konce překládejte přes sebe do tvaru vrtule a nakonec je spojte do tvaru věnce. Poté stejným způsobem zpracujte druhou část těsta. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 25 minut. Věnce nechte vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.
TESCOMA s.r.o.