Obrázek v notifikační liště

Hovězí Wellington

Pekáč s poklopem GrandCHEF 40 x 26 cm - obrazek
Svíčková Wellington je výjimečné sváteční jídlo, které vyžaduje čas, poctivou přípravu a pečlivou kontrolu propečení masa – tedy aby bylo propečené na požadovaný stupeň a zároveň zůstalo těsto krásně křupavé. Je opravdovou lahůdkou pro vyznavače kvalitního masa. Podává se s restovanou zeleninou, houbami nebo s různými druhy pyré, například bramborové, mrkvové nebo jiné. 

Ingredience:

  • 1 300 g hovězí svíčkové
  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce
  • olej
  • dijonská hořčice
  • sůl a pepř

Recept na špenátové palačinky najdete zde.

Na houbovo-kuřecí směs:

  • 650 g žampiónů
  • 1 šalotku
  • česnek dle chuti
  • sůl a pepř
  • máslo a olej

Žampiony nasekejte v mixéru nahrubo. Na pánvi s trochou oleje a lžičkou másla nechejte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte nastrouhaný česnek, žampióny a restujte do momentu odpaření tekutiny cca 10 minut. Osolte, opepřete, nechejte vychladnout.

  • 650 g kuřecích prsou
  • 60 ml 33% smetany
  • 1 bílek
  • sůl
Ledová kuřecí prsa, bílek a sůl vložte do mixéru a mixujte do momentu jemné lesklé pěny. Přilejte postupně ledovou smetanu a krátce zapracujte. Udržujte v chladu.

Těsně před plněním Wellingtonu smíchejte obě směsi dohromady.

Postup:

Očištěnou svíčkovou osolte, opepřete a opečte na oleji ze všech stran, nechejte vychladnout. Maso zabalte do fólie a dejte chladit na 30 minut do lednice. Potom maso potřete hořčicí po celém povrchu. Palačinky rozložte na potravinovou fólii na délku masa + 2 cm navíc z každé strany. Potřete je houbovo-kuřecí směsí, navrch položte opečené maso potřené hořčicí a opatrně zabalte. Ujistěte se, že je fólie dotažená a dejte chladit do lednice na dalších 30 minut. Listové těsto rozválejte dle velikosti masa, zbylou část použijete na mřížku. Maso vybalte z fólie a zarolujte ho do těsta, jehož konce jste potřeli rozšlehaným vejcem. I celou plochu potřete rozšlehaným vejcem. Ze zbylého těsta vytvořte mřížku pomocí mřížkovacího válečku, rozprostřete ji na celou plochu a znovu potřete vejcem. Troubu předehřejte na 180 °C včetně pečicího plechu, vložte pečicí papír a připravený Wellington. Pečte do momentu dosažení vnitřní teploty masa 38–45 °C. Před krájením nechte 10 minut odpočinout.

NÁŠ TIP: Svíčkovou Wellington servírujte s restovanými hříbky a demi-glace.

Inspirujte se: