Obrázek v notifikační liště

Demi-glace

Hrnec PRESIDENT s cedicí poklicí ø 24 cm, 7,0 l - obrázek
Demi-glace je naprostá klasika. Tato tradiční francouzská tmavá omáčka vzniká dlouhým svařením hovězího nebo telecího vývaru s vínem a zeleninou, až získá sirupovou, velmi koncentrovanou konzistenci. Slouží jako základ mnoha omáček, jídlům dodává výraznou hlubokou chuť. Vyzkoušejte například houbové pappardele se sýrovou omáčkou a demi-glace. 

Ingredience:

  • 2 kg hovězích kostí
  • 500 g kořenové zeleniny (cibule, mrkev, petržel nebo celer)
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 0,5 l červeného vína
  • tymián a rozmarýn
  • olej na opečení kostí

Postup:

Hovězí kosti pokapeme olejem a pečeme je na plechu při teplotě 180 °C dozlatova. V hrnci orestujeme na kousky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel. Přidáme rajčatový protlak, zarestujeme zhruba 4 až 5 minut a podlijeme červeným vínem. Přidáme kosti, studenou vodu a divoké a koření. Přivedeme k varu, následně zmírníme plamen a vaříme dalších 24 hodin. Vycedíme a svaříme (zredukujeme) na polovinu nebo až 2/3 původního objemu, demi-glace by měl mít sirupovou konzistenci. Po vychladnutí dáme do skleniček s víčkem, které můžeme uskladnit v lednici nebo mrazáku.

Při vaření demi-glace využijete: