info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyMasovéDýňová roláda a jehněčí kolínko s dýňovým zelím a špeclemi

Dýňová roláda a jehněčí kolínko s dýňovým zelím a špeclemi

ReceptyMasové
30. 10. 2018

Babiččina dýňová roláda

 

Potřebujete:

• 3 velká vejce pokojové teploty
• 150 g cukru krupice
• 100 g hladké mouky
• 1/2 lžičky prášku do pečiva
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 1/2 lžičky mletého zázvoru
• 1/8 lžičky mletého hřebíčku
• 1/4 lžičky soli
• 150 g dýňového pyré

Na pyré se hodí více druhů dýní- hokkaido, muškátové, máslové i klasické velké dýně. Stačí je nakrájet, upéct doměkka a rozmixovat. Nebojte se udělat větší množství pyré, můžete ho zmrazit na příště, a budete tak mít roládu ještě rychleji.

Na krém:

• 250 g krémového sýra typu Lučina pokojové teploty
• 25 g másla pokojové teploty
• 100 g cukru moučka
• 2 lžičky vanilkového extraktu
• 100 g opražených a nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 190 °C a vyložte rovný plech pečicím papírem. Vejce s cukrem šlehejte na vysoké otáčky 5–10 minut, dokud nezesvětlají. Zatím si do mísy prosejte sypké ingredience. Do vyšlehané směsi vajec s cukrem vmíchejte dýňové pyré a sypkou směs. Pokud je těsto příliš tekuté, přidávejte po lžicích mouku. Těsto pomocí stěrky rozetřete po celé ploše plechu a pečte 12–15 minut. Poté je ihned překlopte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, sundejte opatrně pečicí papír a i s utěrkou roládu zarolujte. Než vychladne, připravte si krém. Vyšlehejte krémový sýr s máslem, přidejte cukr a vanilku, do hotového krému pak ořechy. Rozbalte roládu, potřete ji krémem a znovu (bez utěrky) zamotejte, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte ji odpočinout přes noc v lednici.

Jehněčí kolínko s dýňovým zelím a dýňovými špeclemi

 
Potřebujete:

• 2 jehněčí kolínka
• 2 mrkve nakrájené na kostičky
• 2 petržele nakrájené na kostičky
• 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
• 200 ml červeného vína
• 1 stonek řapíkatého celeru pokrájený na kousky
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• 50 ml oleje
• sůl, pepř, bobkový list a badyán
• vývar nebo voda na podlití

Mrkev, celer, cibuli a petržel orestujte na oleji v tlakovém hrnci (bez pokličky), přidejte protlak, který také krátce orestujte, a vše podlijte červeným vínem. Vařte, dokud se polovina vína neodpaří, přidejte osolené a opepřené maso, které podlijte vývarem a vařte v tlakovém hrnci s poklicí cca 45 minut (záleží na velikosti kolen). Měkké maso vyjměte a tekutinu svařte na polovinu. Přeceďte, dochuťte a maso dejte zpět do šťávy a udržujte na teplém místě.

Dýňové zelí

• 1 oloupaná střední dýně
• 100 ml bílého vína
• 1 velká cibule krájená nadrobno
• 50 g slaniny
• vinný ocet na dochucení
• cukr krystal, kmín a sůl dle chuti
Na oleji zpěňte cibuli, přidejte na nudličky nastrouhanou dýni, sůl, kmín, podlijte vínem a duste cca 5 minut, aby byla dýně lehce křupavá. Slaninu zlehka opečte a vmíchejte do zelí. Dochuťte octem, cukrem a solí.

Dýňové špecle

• 130 g hladké mouky
• 50 g dýňového pyré
• 1 vejce
• 100 ml mléka
• sůl, pepř, muškátový oříšek
Vejce rozšlehejte s dýňovým pyré, osolte, opepřete, přidejte mouku, ochuťte muškátovým oříškem, přilejte mléko a zpracujte v husté lepivé těsto,
které nechte odpočinout v lednici po dobu 20 minut (v případě řídkého těsta přisypte mouku). Strouhejte špecle do vařící osolené vody pomocí
vhodného struhadla (např. na halušky) a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Špecle sceďte a podávejte jako přílohu.

Bylinkový olej

Čerstvou bazalku a mátu rozmixujte v olivovém oleji a poté sceďte.

Servírování

Na střed talíře naaranžujte zelí a na něj postavte kolínko. Okolo zelí nalijte trochu bylinkového oleje, těsně vedle oleje nalijte jehněčí šťávu a na okraj nasypte dýňové špecle.