Co na gril? Maso hraje stále prim
Grilování není jen výsadou majitelů domků se zahradou. Díky kompaktnímu Power Grilu PARTY TIME si můžete plnohodnotnou party užít třeba i na balkoně. Pomůže vám i kvalitní grilovací náčiní. Použít můžete samozřejmě i klasické grily na dřevěné uhlí nebo plynové grily. Takže není na co čekat, vzhůru do řeznictví a šup s flákotou na rošt! A pokud si nejste jisti výběrem vhodného hovězího masa, vemte si s sebou náš malý tahák:
FILET MIGNON nebo také FILET DE BOEUF je malý steak z konce svíčkové.
FILLET, či jinak TENDERLOIN, je ta nádherná, kulatá část z hovězí svíčkové.
PORTERHOUSE je plátek masa s kostí, u níž se setkává jemná svíčková s masitou roštěnkou.
T-BONE STEAK je totožný s PORTERHOUSE STEAKEM, ale je celkově menší a porcovaný na tenčí plátky.
RUMPSTEAK jsou plátky steaku odkrojené z vykostěné zadní kýty.
STRIPLOIN STEAK, také známý jako NEW YORK STRIP, je steak z nízkého roštěnce.
SIRLOIN STEAK – steak z nízkého roštěnce.
RIB EYE STEAK – hovězí steak z žeberní části – jedná se o plátek vysokého roštěnce.
FLANK STEAK je široký kus plochého svalu ze spodní části pupku.
HANGER STEAK je steak z bráničního svalu zvaného veverka.
Hovězí steak marinovaný v jogurtu, čili a česneku
Teoreticky jste tedy připraveni. Jakmile si domů přinesete pečlivě vybrané maso, můžete se pustit do díla.Co budete potřebovat
4 ks hovězího steaku (cca 600 g rib eye, flank či sirloin – svíčková), 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce citrónové šťávy, sušené čili papričky dle chuti, česnek dle chuti, sůl, listová petržel
Postup
Smíchejte jogurt, petržel, citrónovou šťávu, čili, česnek a sůl. Do zip sáčku vložte porce masa a jogurtovou marinádu kterou důkladně vetřete do masa. Takto připravené maso vložte do lednice a nejlépe přes noc nechte marinovat. Marinádu před grilováním odstraňte z masa a vkládejte na rozpálený gril.

Co je vlastně to "médium"
Pro to, abyste si vychutnali perfektní grilovaný steak, často stačí jen tři věci. Dobré maso, pepř a sůl. Jestliže je maso tužší, sáhněte raději po tenderizéru. A kdy steak dochutit? Až úplně na konec! Čerstvě mletou mořskou solí a pepřem, případně krátkou lázní v olivovém oleji s česnekem, tymiánem nebo rozmarýnem.VERY RARE/BLUE – velmi jemně propečení, téměř syrový, krvavý
DOBA OPÉKÁNÍ: 2 minuty z každé strany
BARVA: zcela červená
VNITŘNÍ TEPLOTA: 46–49 °C
RARE – jemně propečený, mírně růžový
DOBA OPÉKÁNÍ: 2,5 minuty z každé strany
BARVA: z vnějšku šedohnědá a uprostřed červená
VNITŘNÍ TEPLOTA: 52–55 °C
MEDIUM RARE – slabě propečený, růžový
DOBA OPÉKÁNÍ: 3 minuty z každé strany
BARVA: uvnitř načervenale růžová
VNITŘNÍ TEPLOTA: 55–60 °C
MEDIUM – středně propečený
DOBA OPÉKÁNÍ: 4 minuty z každé strany
BARVA: kolem středu plně růžová
VNITŘNÍ TEPLOTA: 60–65 °C
MEDIUM WELL – propečený
DOBA OPÉKÁNÍ: 4–4,5 minuty z každé strany
BARVA: kolem středu slabě růžová
VNITŘNÍ TEPLOTA: 65–69 °C
WELL DONE – zcela propečený
DOBA OPÉKÁNÍ: 4,5 minuty z každé strany
BARVA: kolem středu šedo-hnědý, z vnějšku zcela hnědý
VNITŘNÍ TEPLOTA: do 70–100 °C
Grilované kuřecí špízy s arašídovou omáčkou
Gril si umí hravě poradit nejen s hovězím, ale dokáže proměnit v gurmánský zázrak jakékoli maso. Vyzkoušejte, jaké divy dokáže třeba s kuřecími prsy.Co budete potřebovat
Kuřecí špízy: 500 g kuřecích prsou
Marináda: 1 oddenek zázvoru, stvol citronové trávy, 1 šalotka, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce arašídového oleje
Arašídová omáčka: 400 ml kokosového mléka, 1 hrnek nesolených arašídů, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce hnědého cukru, 1/2 lžičky tamarindové šťávy, 1 ks chilli papričky, 2 lžíce oleje.
Postup
Suroviny na marinádu rozmixujte do hladké pasty. Kuřecí prsíčka nakrájejte na silnější kousky. Ty napichujte a současně omotávejte okolo grilovacích jehel tak, aby vznikly malé závitky. Špízy potřete olejem a vložte do menšího pekáčku. Přelijte marinádou a nechte několik hodin marinovat. Odleželé špízy otřete od marinády a grilujte za občasného otáčení a potírání olejem dozlatova.
Suroviny na omáčku rozmixujeme a vzniklou pastu zahřejeme – nevaříme!














