info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyBez masaPolenta s balzamikovými houbami

Polenta s balzamikovými houbami

ReceptyBez masa
25. 10. 2023
Talíře CREMA - obrázek

Připravte si:

  • 250 g polenty
  • 1 l vývaru
  • 100 g másla
  • 60 g parmazánu
  • 200 g sýra Taleggio
  • 2 šalotky
  • 250 g hub
  • 50 ml červeného suchého vína
  • 1 lžíce balzamikového octu
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžička tymiánu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Do vařícího vývaru pomalu vsypte polentu a prošlehávejte ji tak, aby se začala oddělovat od stěn nádoby (postupujte dle návodu na obalu). Vmíchejte polovinu másla, parmazán, sůl a pepř. Směs vložte do pekáčku s pečicím papírem, rozetřete ji na výšku 2 cm a nechte vychladnout do momentu ztuhnutí. V pánvi na oleji nechte zesklovaťet šalotku nakrájenou nadrobno. Očištěné houby nakrájené na menší kousky přidejte k šalotce, ochuťte tymiánem, osolte a opepřete. Přidejte cukr, balzamikový ocet a za stálého míchání nechte zredukovat cca 2 minuty. Přilejte víno, nechte odpařit alkohol a pánev odstavte. Po chvíli přidejte zbylé studené máslo nakrájené na kousky a dobře promíchejte. Polentu nakrájejte na přiměřeně velké porce a opečte ji na pánvi dozlatova. Každou porci ještě překryjte plátkem sýra Taleggio a pečte v troubě v režimu „gril“ cca 4 minuty. Přidejte houbovou směs a porce dozdobte čerstvým tymiánem nebo hladkolistou petrželkou.

NÁŠ TIP: Polentu můžete podávat také s čerstvou rukolou.

Co budete potřebovat: