Nejlepší recepty na tradiční cukroví


Měkké vánoční perníčky
Připravte si:
- 600 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 200 g teplého medu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžičku jedlé sody nebo 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 120 g změklého másla
- 2 vejce
- 2 lžičky perníkového koření
Postup:
Všechny ingredience smíchejte a vypracujte tuhé těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 24 hodin odpočinout v lednici. Troubu předehřejte na 160 ˚C. Odpočinuté těsto vyválejte a vykrajujte oblíbené tvary. Pečte na pečicím papíru dozlatova, cca 12 minut.
Ještě teplé perníčky potřete rozšlehaným vejcem.

Sněhové pusinky
Budete potřebovat:
- 4 bílky
- 120 g moučkového cukru
- 120 g krystalového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu (asi 15 g)
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
Bílky vyšlehejte do polotuha a postupně přidávejte smíchané cukry, škrob a citronovou šťávu. Šlehejte 10 minut. Vznikne tuhý sníh. Sníh vložte do zdobicího sáčku s tryskou. Na plech položte šablonu a na ni pečicí papír. Nastříkejte stejnoměrné pusinky. Plech vložte do trouby předehřáté na 150 °C a teplotu stáhněte na 120°C. Sušte 1,5 hodiny. Po celou dobu pečení troubu neotvírejte. Po ukončení pusinky nechejte ještě 30 minut v troubě.
NÁŠ TIP: Krásné rovnoměrné pusinky vzniknou použitím Soupravy na krokety, která má ideálně velkou a tvarovanou trysku.

Kávová zrna v čokoládě s náplní
Ingredience na těsto pro cca 40 kávových zrn:
- 250 g sušeného plnotučného mléka
- 250 g strouhaného kokosu
- 200 g cukru moučka
- 6 bílků
Příprava:
Kávová náplň:
- 100 g másla
- 20 g cukru moučka
- 10 g kakaa
- 5 g mleté zrnkové kávy
- lžička rumu
Příprava:
Poleva:
- 200 g čokolády na vaření
- 30 g másla
- 2 lžičky vody
Příprava:
Tvarování kávových zrn:

Nepletená vánočka
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 115 g moučkového cukru
- 200 ml vlažného mléka
- 25 g droždí
- 100 g rozpuštěného tuku na pečení
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- strouhaná kůra z 1 citronu
- sekané mandle
- rozinky máčené v rumu
Jak na nepletenou vánočku:
Do mléka se špetkou cukru rozdrobte droždí a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem, solí a citronovou kůrou, přidejte rozpuštěný tuk na pečení, vmíchejte vejce i kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto. Do těsta přidejte sekané mandle a rozinky máčené v rumu. Vymazanou keramickou formu naplňte těstem a nechte na teplém místě hodinu kynout. Vánočku pečte při 160 °C cca 45 minut, ihned po upečení ji vyklopte a nechte vychladnout.
Dobrý tip: Pokud vánočku nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou. Po cca 10 minutách formu snadno sejmete.

Kakaové linecké s karamelovým krémem
Na linecké:
- 375 g hladké mouky
- 45 g kakaa
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 250 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Ve druhé míse smíchejte všechny suché suroviny a přidejte je do směsi másla a vajec. Vypracujte hladké těsto a nechejte odležet alespoň hodinu v lednici, poté rozválejte a vykrajujte tvary. Pečte 10 až 12 minut na 180 ˚C.
Na krém:
- 1 plechovka kondenzovaného zkaramelizovaného mléka Salko

Čokoládové madlenky
Ingredience:
Na jednu formu potřebujete:
- 2 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 110 g rozpuštěného másla
- 100 g hladké mouky
- 15 ml mléka
- 15 ml pomerančové šťávy
- kůru z pomeranče
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 20 g holandského kakaa
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 lžičku hladké mouky
- ½ lžičky kakaa
- 1 lžičku másla
- 80 g hořké čokolády
- 1 lžičku másla
- pomerančovou kůru
Postup:
Vejce s cukrem vyšlehejte v robotu nebo ručním šlehačem do světlé nadýchané pěny, v závěru snižte rychlost na minimum a pomalu zašlehejte pomerančovou šťávu i kůru, mléko a vanilkový extrakt. V druhé míse prosejte mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek, sypkou směs postupně zašlehejte do připravené hmoty. Přidejte rozpuštěné máslo a zapracujte ho opatrně pomocí cukrářské stěrky.
Mísu zabalte do fólie a dejte do lednice odležet alespoň na 3 hodiny, nejlépe přes noc. Troubu předehřejte na 180 °C a formu na madlenky vymažte máslem. V misce smíchejte mouku a kakao vymazanou formu směsí mírně poprašte, následně formu přesuňte do lednice na 10 minut.
Do vychlazené formy dávkujte vždy lžičku a půl těsta, kopeček nemusíte uhladit. Pečte 10 minut, madlenky by měly být lehce vypouklé. Na polevu rozpusťte pokrájenou čokoládu společně s máslem ve vodní lázni a jednotlivé madlenky v ní namáčejte, nakonec zastrouhejte pomerančovou kůrou a nechejte ztuhnout.
Oříšky z dutého těsta

Ingredience na světlé oříšky:
(dávka asi na 100 celých oříšků)- 165 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 70 g mletých ořechů
- 1 malé vejce
Karamelový krém
Ingredience:
- 150 g másla
- 120 g zkaramelizovaného Salka
Ingredience na tmavé oříšky:
(dávka asi na 100 celých oříšků)- 155 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 70 g mletých ořechů
- 10 g kakaa
- 1 malé vejce
Světlý krém
Ingredience:
- 150 g másla
- 120 g Salka
Šlehejte máslo, dokud nezbělá. Po malých dávkách do něj zašlehávejte zkaramelizované Salko. Pomocí zdobicího sáčku naplňte oříšky krémem a slepte k sobě.

Sakrajda
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 220 g moučkového cukru
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 vejce + 1 na potření
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 3 lžičky perníkového koření
- 60 g změklého másla + na pokropení
- 2 lžíce rumu + na pokropení
- 2 lžíce mléka
- 300 g švestkových povidel
- 100 g najemno + 40 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 50 g najemno nasekaných pekanových ořechů













