Obrázek v notifikační liště
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyNejlepší recepty na tradiční cukroví

Nejlepší recepty na tradiční cukroví

Plech na pečení bez okrajů DELÍCIA 40 x 36 cm - obrázek
Připomeňte si chuť dětství díky tradičnímu cukroví, které patří k českým Vánocům stejně jako stromeček nebo koledy. Vyzkoušejte naše oblíbené recepty a dopřejte si pohodové pečení s našimi pomocníky.
Vál s klipem DELÍCIA SiliconPRIME 60 x 50 cm - obrázek

Měkké vánoční perníčky

Připravte si:

  • 600 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g teplého medu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžičku jedlé sody nebo 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 120 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a vypracujte tuhé těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 24 hodin odpočinout v lednici. Troubu předehřejte na 160 ˚C. Odpočinuté těsto vyválejte a vykrajujte oblíbené tvary. Pečte na pečicím papíru dozlatova, cca 12 minut.

Ještě teplé perníčky potřete rozšlehaným vejcem.

Šablony pro přípravu cukroví DELÍCIA, 2 ks - obrázek

Sněhové pusinky

Budete potřebovat:

  • 4 bílky
  • 120 g moučkového cukru
  • 120 g krystalového cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu (asi 15 g)
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

Bílky vyšlehejte do polotuha a postupně přidávejte smíchané cukry, škrob a citronovou šťávu. Šlehejte 10 minut. Vznikne tuhý sníh. Sníh vložte do zdobicího sáčku s tryskou. Na plech položte šablonu a na ni pečicí papír. Nastříkejte stejnoměrné pusinky. Plech vložte do trouby předehřáté na 150 °C a teplotu stáhněte na 120°C. Sušte 1,5 hodiny. Po celou dobu pečení troubu neotvírejte. Po ukončení pusinky nechejte ještě 30 minut v troubě.

NÁŠ TIP: Krásné rovnoměrné pusinky vzniknou použitím Soupravy na krokety, která má ideálně velkou a tvarovanou trysku.

Formička na kávová zrna DELÍCIA - obrázek

Kávová zrna v čokoládě s náplní

Ingredience na těsto pro cca 40 kávových zrn:

  •  250 g sušeného plnotučného mléka
  •  250 g strouhaného kokosu
  •  200 g cukru moučka
  •  6 bílků 

Příprava: 

Do mísy vložte všechny ingredience, důkladně promíchejte a připravte těsto. 


Kávová náplň: 

  •  100 g másla 
  •  20 g cukru moučka 
  •  10 g kakaa
  •  5 g mleté zrnkové kávy
  •  lžička rumu 

Příprava: 

Máslo utřete s cukrem, kakaem, kávou a rumem do husté krémové hmoty.

Poleva: 

  •  200 g čokolády na vaření 
  •  30 g másla
  •  2 lžičky vody

Příprava: 

Do vodní lázně dejte 2 lžičky vody, přidejte lámanou čokoládu a máslo.
 

Tvarování kávových zrn: 

Z těsta si v mokré dlani připravte oválnou placičku a do jejího středu dejte trochu kávové náplně. Placičku zaviňte a vtlačte do silikonové formičky nasazené na plastové základně. Formičku s těstem sejměte a mírným tlakem na její pružné dno kávové zrno vyklopte. Vytvarovaná kávová zrna máčejte v rozpuštěné čokoládové polevě
Keramická forma vánočka DELÍCIA - obrázek

Nepletená vánočka

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 115 g moučkového cukru
  • 200 ml vlažného mléka
  • 25 g droždí
  • 100 g rozpuštěného tuku na pečení
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • sekané mandle
  • rozinky máčené v rumu

Jak na nepletenou vánočku:

Do mléka se špetkou cukru rozdrobte droždí a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem, solí a citronovou kůrou, přidejte rozpuštěný tuk na pečení, vmíchejte vejce i kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto. Do těsta přidejte sekané mandle a rozinky máčené v rumu. Vymazanou keramickou formu naplňte těstem a nechte na teplém místě hodinu kynout. Vánočku pečte při 160 °C cca 45 minut, ihned po upečení ji vyklopte a nechte vychladnout.

Dobrý tip: Pokud vánočku nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou. Po cca 10 minutách formu snadno sejmete.

Vykrajovátka vánoční na linecké cukroví DELÍCIA, 8 ks - obrázek

Kakaové linecké s karamelovým krémem

 

Na linecké:

  • 375 g hladké mouky
  • 45 g kakaa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 250 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Ve druhé míse smíchejte všechny suché suroviny a přidejte je do směsi másla a vajec. Vypracujte hladké těsto a nechejte odležet alespoň hodinu v lednici, poté rozválejte a vykrajujte tvary. Pečte 10 až 12 minut na 180 ˚C.

Na krém:

  • 1 plechovka kondenzovaného zkaramelizovaného mléka Salko
Zkaramelizované mléko natírejte na vychladlé linecké a slepujte k sobě. 
Forma madlenky DELÍCIA SiliconPRIME - obrázek

Čokoládové madlenky

Ingredience:
Na jednu formu potřebujete:

  • 2 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 110 g rozpuštěného másla
  • 100 g hladké mouky
  • 15 ml mléka
  • 15 ml pomerančové šťávy
  • kůru z pomeranče
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 20 g holandského kakaa
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetku soli
Na vymazání formy:
  • 1 lžičku hladké mouky
  • ½ lžičky kakaa
  • 1 lžičku másla
Na polevu:
  • 80 g hořké čokolády
  • 1 lžičku másla
  • pomerančovou kůru

Postup:

Vejce s cukrem vyšlehejte v robotu nebo ručním šlehačem do světlé nadýchané pěny, v závěru snižte rychlost na minimum a pomalu zašlehejte pomerančovou šťávu i kůru, mléko a vanilkový extrakt. V druhé míse prosejte mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek, sypkou směs postupně zašlehejte do připravené hmoty. Přidejte rozpuštěné máslo a zapracujte ho opatrně pomocí cukrářské stěrky.

Mísu zabalte do fólie a dejte do lednice odležet alespoň na 3 hodiny, nejlépe přes noc. Troubu předehřejte na 180 °C a formu na madlenky vymažte máslem. V misce smíchejte mouku a kakao vymazanou formu směsí mírně poprašte, následně formu přesuňte do lednice na 10 minut.

Do vychlazené formy dávkujte vždy lžičku a půl těsta, kopeček nemusíte uhladit. Pečte 10 minut, madlenky by měly být lehce vypouklé. Na polevu rozpusťte pokrájenou čokoládu společně s máslem ve vodní lázni a jednotlivé madlenky v ní namáčejte, nakonec zastrouhejte pomerančovou kůrou a nechejte ztuhnout.

Oříšky z dutého těsta

Forma oříšky DELÍCIA SiliconPRIME - obrázek

Ingredience na světlé oříšky:

(dávka asi na 100 celých oříšků)
  • 165 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 70 g mletých ořechů
  • 1 malé vejce
Všechny suroviny promíchejte a vypracujte hladké těsto. Nechejte ho nejméně 2 hodiny odležet v lednici. Vymazané formičky naplňte zhruba do poloviny těstem a pečte v troubě při 180 ˚C cca 8 minut.

Karamelový krém
Ingredience:

  • 150 g másla
  • 120 g zkaramelizovaného Salka
Šlehejte máslo, dokud nezbělá. Po malých dávkách do něj zašlehávejte Salko. Pomocí zdobicího sáčku naplňte oříšky krémem a slepte k sobě.

    Ingredience na tmavé oříšky:

    (dávka asi na 100 celých oříšků)
    • 155 g hladké mouky
    • 100 g moučkového cukru
    • 100 g másla
    • 70 g mletých ořechů
    • 10 g kakaa
    • 1 malé vejce
    Všechny suroviny promíchejte a vypracujte hladké těsto. Nechejte ho nejméně 2 hodiny odležet v lednici. Vymazané formičky naplňte zhruba do poloviny těstem a pečte v troubě při 180 ˚C cca 8 minut.

    Světlý krém
    Ingredience:

    • 150 g másla
    • 120 g Salka

    Šlehejte máslo, dokud nezbělá. Po malých dávkách do něj zašlehávejte zkaramelizované Salko. Pomocí zdobicího sáčku naplňte oříšky krémem a slepte k sobě.

      Servírovací deska GrandCHEF 40 x 14 cm - obrázek

      Sakrajda

      Ingredience:

      • 300 g hladké mouky
      • 220 g moučkového cukru
      • 1 lžíce medu
      • 1 lžíce javorového sirupu
      • 2 vejce + 1 na potření
      • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
      • 3 lžičky perníkového koření
      • 60 g změklého másla + na pokropení
      • 2 lžíce rumu + na pokropení
      • 2 lžíce mléka
      • 300 g švestkových povidel
      • 100 g najemno + 40 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
      • 50 g najemno nasekaných pekanových ořechů

       

       

       

        Postup:

        Do mísy nasypejte mouku, kypřicí prášek a perníkové koření. Přidejte cukr, med, javorový sirup, dvě rozšlehaná vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš tuhé, zřeďte ho 1–2 lžícemi mléka. Vypracujte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechejte ho přes noc odležet. Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5 mm. Plát těsta potřete povidly, posypejte najemno nasekanými vlašskými a pekanovými ořechy a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Závin potřete rozšlehaným vejcem a posypejte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30–40 minut. Po upečení závin pokropte rozpuštěným máslem s rozmíchanou troškou rumu. Podávejte ho posypaný cukrem.