info text
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyJak připravit šťavnaté vepřové maso na grilu

Jak připravit šťavnaté vepřové maso na grilu

Kdo by nemiloval grilované vepřové maso? Například krkovici, panenku nebo mleté burgery. Jak naložit vepřové na gril, abyste si maximálně pochutnali? Jeho chuť podtrhnete výbornou marinádou, domácí výroba je opravdu jednoduchá. Základem je tekutina a koření nebo bylinky. Maso je třeba marinovat dostatečně dlouho, aby "natáhlo" chuť

Marináda se ale nestará jen o chuť a šťavnatost, mimo jiné maso změkčuje. Věděli jste, že kyselé složky v marinádě, jako např. citronová šťáva, ocet nebo jogurt mohou pomoct rozrušit svalová vlákna v mase a tím ho změkčují? To je užitečné hlavně u tvrdších kusů masa, jako jsou některé části hovězího nebo vepřového.
Power gril PARTY TIME - obrázek

Více šťavnaté a křupavé 

Díky marinádě bude maso také křupavější, některé tuky a cukry v ní, jako například med, hořčice či sójová omáčka přispívají ke zhnědnutí nebo přímo karamelizaci masa

Existuje mnoho druhů marinád. Základ tvoří zpravidla olej, pivo, víno, sójová omáčka nebo například jogurt. Výraznou chuť získáte přidáním oblíbeného koření nebo bylinek. Takto připravenou směsí maso namarinujte a nechte odpočívat v lednici. 

Jednoduchá pravidla, jak správně marinovat: 
  1. Marináda musí být dostatečně tekutá, proto nešetřete olejem (a další tekutinou, pokud je součástí). Nemusíte se bát, že bude pokrm příliš tučný, během grilování se olej postupně vypeče.
  2. Hovězí či vepřové maso nechejte naložené v marinádě ideálně 24 hodin před grilováním, aby do sebe marinádu dokonale natáhlo (minimálně by mělo být naložené alespoň 2 hodiny před začátkem grilování). Pro kuřecí maso stačí kratší doba marinování a nejkratší dobu se marinují ryby. 
  3. Šetřete se solí. Pokud použijete koupenou grilovací směs, zpravidla už obsahuje sůl, proto není potřeba přidávat další.
Kontaktní gril PRESIDENT - obrázek

Recept na výbornou medovou marinádu:

Suroviny: 
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 5 lžic medu 
  • 3 lžíce oleje 
  • 2 lžičky citronové šťávy
Postup: 
Všechny ingredience důkladně promíchejte v misce, aby se chutě propojily a maso naložte do marinády. Do marinády můžete pro zvýraznění chuti přidat oblíbenou bylinku nebo malé množství prolisovaného česneku pro lehce pikantní chuť. Zbylou marinádu můžete použít na potírání masa při samotném grilování. 
Chcete se dozvědět víc k tématu grilování? Pak se začtěte do článku, ve kterém vás seznámíme s různými druhy steaků. Zjistíte také, jaké se rozlišují stupně propečení a mimo jiné jsme přidali dva recepty z grilu. 

S přípravou marinády pomohou:

    Užitečné odkazy

          ShopSys