info text
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyMasovéJak připravit šťavnaté kuřecí maso na grilu

Jak připravit šťavnaté kuřecí maso na grilu

ReceptyMasové
15. 6. 2025
Kuřecí maso na grilu je klasika, která neomrzí. Ať už grilujete celé kuře nebo jeho naporcované části, aby maso zůstalo krásně šťavnaté, je dobré ho naložit do marinády. Důležité je marinovat dostatečně dlouho, aby maso marinádu pořádně "nasáklo" a zachovalo si díky tomu po ugrilování šťavnatost a křehkost. 

Olejová, jogurtová, asijská nebo pivní marináda 

Existuje mnoho druhů marinád. Základem je tekutá složka a sypké koření nebo bylinky. Použijte dle libosti olej, pivo, víno, sójovou omáčku nebo například jogurt. Přimíchejte koření, které máte rádi nebo sušené či čerstvé bylinky. Můžete přidat i oblíbená dochucovadla. Takto připravenou směsí maso namarinujte a nechte odpočívat v lednici. 

Jednoduchá pravidla, jak správně marinovat: 
  1. Marináda musí být dostatečně tekutá, proto nešetřete olejem (a další tekutinou, pokud je součástí). Nemusíte se bát, že bude pokrm příliš tučný, během grilování se olej postupně vypeče.
  2. Hovězí či vepřové maso nechejte naložené v marinádě ideálně 24 hodin před grilováním, aby do sebe marinádu dokonale natáhlo (minimálně by mělo být naložené alespoň 2 hodiny před začátkem grilování). Pro kuřecí maso stačí kratší doba marinování a nejkratší dobu se marinují ryby. 
  3. Šetřete se solí. Pokud použijete koupenou grilovací směs, zpravidla už obsahuje sůl, proto není potřeba přidávat další.
Servírovací deska GrandCHEF ø 30 cm - obrázek

Recept na výbornou medovou marinádu:

Suroviny: 
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 5 lžic medu 
  • 3 lžíce oleje 
  • 2 lžičky citronové šťávy
Postup: 
Všechny ingredience důkladně promíchejte v misce, aby se chutě propojily a maso naložte do marinády. Do marinády můžete pro zvýraznění chuti přidat oblíbenou bylinku nebo malé množství prolisovaného česneku pro lehce pikantní chuť. Zbylou marinádu můžete použít na potírání masa při samotném grilování. 
Pokud se chcete dozvědět další zajímavosti o grilování, podívejte se do článku, ve kterém se dočtete o různých druzích steaků, zjistíte, jaké se rozlišují stupně propečení a najdete tam i dva výborné recepty z grilu. 

S přípravou marinády pomohou: