Úvodní strana/TESCOMA blog/Inspirace a nápady/Vaření a pečení/Domácí šunka, ale i srnčí terina. Pusťte se do vaření v šunkovaru!
Domácí šunka, ale i srnčí terina. Pusťte se do vaření v šunkovaru!

Hurá, podzim je tady! Kdo že to tak radostně křičí? Přece gurmáni! Mají k tomu totiž opravdu skvělý důvod: ZVĚŘINU. Srnčí, zaječí, dančí, mufloní, bažantí, jelení i kančí… všechna tato masa jsou známá nejen jedinečnou chutí a vůní, ale jsou také znalci ceněna pro své mimořádné vlastnosti.
Zvěřina je pro člověka dobře stravitelná, obsahuje mnohem více železa než běžná tmavá masa, vitaminy A i B, cenné stopové prvky a minerály. Na druhou stranu má méně tuku a cholesterolu. Divoká zvířata mají během svého života dostatek pohybu, kvalitní přírodní stravy a málo stresu, což se na kvalitě masa rozhodně podepíše.
Zvěřina je lovena výhradně na podzim, a to ještě v konkrétním období, nepropásněte tedy možnost udělat něco pro své zdraví a chuťové buňky. Zvěřinové hody pořádá v těchto týdnech téměř každá restaurace, ale pokud si chcete zkusit s tímto výjimečným masem pohrát sami, vyzkoušejte pro začátek třeba lahodnou zvěřinovou terinu připravenou snadno a během chvilky v našem šunkovaru.

Recept na zvěřinovou terinu
Ingredience:
- 1 kg srnčího masa (pokud nemáte rádi zvěřinu, můžete použít jehněčí)
- 1 hrst máty nasekané najemno
- 1 balíček sýru feta (přibližně 200 g)
- 1 balíček želatiny
- zeleninový základ: mrkev, cibule, celer, petržel, sůl, bobkový list
- sůl a pepř
Postup:
Maso upečte vcelku na zeleninovém základu a nechejte vychladnout. Sýr a upečené maso nakrájejte na kousky, promíchejte s mátou a směsí naplňte šunkovar. Zredukovaný výpek z masa přiveďte k varu, přidejte želatinu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Poté výpekem zalijte masovou směs a šunkovar uzavřete.
Šunkovar postavte do hrnce a hrnec naplňte vodou cca 1 cm pod úroveň držáku teploměru. Vodu ohřejte na 80 °C a při této teplotě směs povařte 1 hodinu. Teplota vody během přípravy nesmí přesáhnout 85 °C a poklesnout pod 75 °C. Optimální teplotu vody během dušení zobrazuje růžová výseč na stupnici teploměru. Po dokončení dušení nechte celý šunkovar vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej nechte dokonale vychladit v lednici.
Šunkovar postavte do hrnce a hrnec naplňte vodou cca 1 cm pod úroveň držáku teploměru. Vodu ohřejte na 80 °C a při této teplotě směs povařte 1 hodinu. Teplota vody během přípravy nesmí přesáhnout 85 °C a poklesnout pod 75 °C. Optimální teplotu vody během dušení zobrazuje růžová výseč na stupnici teploměru. Po dokončení dušení nechte celý šunkovar vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej nechte dokonale vychladit v lednici.
Před přípravou si nachystejte:
Co dalšího lze v šunkovaru připravit?

Terina z lososa
Ingredience:
- 400 g filé z lososa
- 100 g uzeného lososa
- 50 ml smetany
- 2 žloutky
- lžička čerstvého kopru
- lžička citrónové šťávy
- sůl a pepř
Postup:
Vychlazené filé z lososa rozmixujte spolu s kousky uzeného lososa. Během mixování přidávejte postupně žloutky, poté smetanu, sůl, pepř, nasekaný kopr a citrónovou šťávu. Mixujte jen krátce, cca 30 vteřin. Šunkovar naplňte lososovou směsí, nahoru položte potravinovou fólii, uzavřete s použitím redukce, dejte do vodní lázně a při teplotě 85 °C povařte 40 minut. Stlačenou terinu nechte do druhého dne vychladit.

Domácí kuřecí šunka s olivami
Ingredience:
- 1 kg kuřecích či krůtích prsních řízků nebo vepřové kýty/plece
- 18 g kuchyňské soli
- 4 g řeznické nakládací solicí směsi
- 1 dl vody
- 4 g cukru moučka (1 kávová lžička)
- 50 g celých vypeckovaných zelených nebo černých oliv
Postup:
Použijte 1 kg kuřecích prsou a všechny ostatní suroviny jako v základním receptu, který je součástí balení Šunkovaru PRESTO, do masové směsi však ještě před promícháním přidejte 50 g celých vypeckovaných zelených nebo černých oliv.
Před přípravou domácí šunky by vás mohlo zajímat:
- Jaký typ masa se hodí pro šunkovar?
Nejčastěji se používá vepřová kýta nebo plec, které mají výborný poměr masa a tuku. Pro terinu nebo delikátnější variantu můžete zkusit i srnčí, kančí nebo králičí maso smíchané s drobnější tukovou složkou pro zachování šťavnatosti.
- Je šunkovar vhodný i pro začátečníky?
Ano, práce se šunkovarem je jednoduchá. Stačí maso namlít, dochutit, vložit do šunkovaru a vařit podle návodu. Přístroj je ideální i pro ty, kdo chtějí jíst zdravě a mít pod kontrolou složení svého jídla.
0

















