Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi se 3 lžícemi sádla. Odložte stranou. Další 3 lžíce sádla rozpalte v hrnci a dozlatova na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu. Přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat, přidejte ocet a počkejte, až se odpaří. Přimíchejte šípkovou marmeládu a koření. Vložte opečené maso, podlijte vínem a vodou tak, aby bylo ponořené. Vařte přibližně 60 minut doměkka, poté maso vyjměte a dejte stranou. Ze zbylé třetiny sádla a mouky připravte jíšku, vmíchejte do omáčky a nechte povařit asi 15 minut. Poté vše propasírujte přes jemné sítko. Dochuťte solí a pepřem. Maso podávejte krájené na plátky s karlovarským knedlíkem.