info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

3 kroky k dokonalému hovězímu steaku

3 kroky k dokonalému hovězímu steaku - obrazek
Spousta lidí tvrdí, že ten nejlepší steak je připravený na grilu… My zase tvrdíme, že stejně lahodný kus zvládnete i sami doma. Připravte si k tomu vyzrálý kus masa (pár tipů, jak ho vybrat, najdete níže), sůl, pepř a správnou pánev.
 
Za prvé: Maso!

Pro to, abyste si vychutnali perfektní steak, často stačí jen tři věci. Dobré maso, pepř a sůl. Jestliže je maso tužší, sáhněte raději po tenderizeruA kdy steak dochutit? Až úplně nakonec! Čerstvě mletou mořskou solí a pepřem, případně krátkou lázní v olivovém oleji s česnekem, tymiánem nebo rozmarýnem (stačí spolu krátce prohřát).
Steaky - obrázek

Zleva: RIB EYE STEAK, HANGER STEAK, RUMPSTEAK, STRIPLOIN STEAK, FLANK STEAK

Připravit dobrý hovězí steak s trochou teoretického základu zvládne i začátečník. Tedy pokud má dobrou jazykovou výbavu, nebo náš praktický minislovník:

  • FILET MIGNON nebo také FILET DE BOEUF je malý steak z konce svíčkové.
  • FILLET (TENDERLOIN) je ta nádherná, kulatá část z hovězí svíčkové.
  • PORTERHOUSE označuje plátek masa s kostí, u níž se setkává jemná svíčková s masitou roštěnkou.
  • T-BONE STEAK je totožný s PORTERHOUSE STEAKEM, ale je celkově menší a porcovaný na tenčí plátky.
  • STRIPLOIN STEAK také známý jako NEW YORK STRIP, je steak ze zadní části vysokého roštěnce.
  • SIRLOIN STEAK je steak z nízkého roštěnce.
  • RIB EYE STEAK značí hovězí steak z žeberní části – jedná se o plátek vysokého roštěnce.
  • FLANK STEAK je široký kus plochého svalu ze spodní části pupku.
  • HANGER STEAK je steak z bráničního svalu zvaného veverka.
  • RUMPSTEAK je plátek steaku odkrojený z vykostěné zadní kýty.
Aby bylo maso opravdu křehké, nemělo by být z čerstvě poraženého zvířete. Vybírejte tedy maso vyzrálé, které je vždy tmavší než maso čerstvé. Každý dobrý řezník by vám měl s výběrem vhodného kusu na steak poradit.
Pánev grilovací SmartCLICK 26 x 26 cm - obrázek
Za druhé: Příprava

Pokud máte rádi steak pořádně krvavý, vystačíte si pouze s pánví. V opačném případě předehřejte troubu na 180 °C. Aby byl steak medium, medium well nebo well done, bude potřeba steak krátce dopéct v troubě.

Pokud si maso budete krájet sami, nebojte se ho ukrojit opravdu navysoko – minimálně na 2,5 cm tlusté plátky. Příliš tenký steak by byl ve výsledku tvrdý a suchý. Maso osušte utěrkou, nadbytečná vlhkost je u přípravy steaků nežádoucí, a nechejte odležet, aby maso získalo pokojovou teplotu.

Na sporáku zprudka rozpalte pánev, nejlépe takovou, kterou pak budete moci použít i v pečicí troubě. Jakmile se z ní začne kouřit, zmírněte výkon sporáku na střední stupeň a vložte maso na suchou pánev. Steak opékejte 2–3 minuty z každé strany a poté odstavte. Hotovo! Nyní je steak krvavý, tedy rare. Jestliže vám to takto stačí, můžete podávat. Pokud máte raději steak propečený jako medium, vložte pánev se steakem do trouby a pečte zhruba 5–8 minut, well done 12–15 minut.
 
Za třetí: Servírování

Pamatujte si, že maso musí po dopečení ještě chvíli odpočívat. Pokud ho rovnou nakrájíte, vyteče z něj šťáva. Steak tedy odstavte alespoň na 5 minut do tepla a pánev přikryjte poklicí. Jakmile bude vaše maso odpočívat, připravte si přílohy a nahřejte talíře. Před servírováním maso dochuťte čerstvě namletým pepřem a solí. Aby byl zážitek naprosto dokonalý, nezapomeňte na steakové nože! Speciálně broušené zoubky nebudou zatrhávat ani syrovější části masa.