Zvěřinové hody

ReceptyMasové
15. 11. 2018
Ne každý má to štěstí, že má v rodině myslivce, proto se většina z nás musí vydávat na lov třeba do Makra, kde lze zvěřinu z různých koutů světa koupit ve zmrazeném stavu po celý rok. Chlazené maso převážně českého původu lze pak objednat třeba i v e-shopu. Maso ze spárkaté zvěřiny (srnec, jelen, daněk, muflon, kamzík, divoké prase), pernaté zvěřiny (bažant, kachna, orebice, křepelka, perlička,holub) a zajícovitých (zahrnují i králíka) vám pošlou ve speciálním chladicím obalu přímo domů a hody můžou začít.
 

Zvěřinové speciality do hodiny hotové

U tak výtečného a specifického masa, jakým je zvěřina, je určitě žádoucí zachovat maximální přirozenou chuť. Proto je pro přípravu zvěřiny ideální tlakový hrnec, který ji o ni neukrátí. Vaření v tlakovém hrnci je totiž rychlé, což je důležité nejen pro výslednou chuť, ale také pro zachování důležitých živin obsažených ve zvěřině i v dalších potravinách. S tlakovým hrncem ULTIMA+ jednoduše vložíte ingredience do nádoby, nasadíte víko, nastavíte ideální tlak, zapnete sporák a do hodiny máte skvělý oběd na stole. Vyzkoušejte třeba recepty našeho šéfkuchaře Pavla Šnajdra: 
Srnčí na houbách

Srnčí na houbách

Budete potřebovat

• 1 kg srnčí plece
• 300 g lesních hub
• 300 ml vývaru nebo vody
• 150 g cibule
• 150 g mrkve
• 150 g celeru
• 150 g petržele
• 2 dcl červeného vína
• kůra z 1 citrónu
• sůl, pepř
• citrónový tymián, jalovec, bobkový list, nové koření dle chuti
• ocet dle chuti

Očištěné maso nakrájejte na kostky o velikosti 2 × 2 cm. Nahrubo nakrájenou zeleninu a cibuli orestujte na sádle dozlatova. Přidejte maso, všechno koření, osolte, opepřete a opečte ze všech stran. Přilijte víno a vařte asi 5 minut, aby se vyvařil alkohol. Přimíchejte ocet, citrónovou kůru a vývar nebo vodu. Vařte v tlakovém hrnci po dobu 50 minut. Měkké maso vyjměte a dejte stranou. Na sádle orestujte houby, osolte, opepřete. Šťávu z tlakového hrnce propasírujte přes síto do hrnce s hříbky, povařte a dochuťte.
Zaječí stehno na bílém víně se zakysanou smetanou

Zaječí stehno na bílém víně se zakysanou smetanou

Budete potřebovat

• 4 zaječí stehna
• 200 ml bílého vína
• 150 g mrkve
• 150 g petržele
• 150 g celeru
• 3 lžíce zakysané smetany
• 2 cibule
• 2 lžíce sádla
• špek na prošpikování
• cukr a ocet dle chuti
• sůl, pepř
• jalovec, bobkový list, nové koření, kardamom
• malinový džem


Stehna prošpikujte, osolte, opepřete a v nádobě tlakového hrnce na sádle opečte. Poté vyjměte a odložte stranou. Do výpeku z masa vložte na kostky nakrájenou zeleninu a orestujte dozlatova. Maso vložte zpět do hrnce, přilijte víno a nechte vyvařit alkohol (asi 5 minut). Přidejte všechno koření a duste v tlakovém hrnci doměkka asi 30 minut. Měkké maso vyjměte, omáčku (je možno zahustit jíškou) propasírujte přes jemný cedník, dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Nakonec přimíchejte zakysanou smetanu a servírujte s malinovým džemem.
Dančí plec se šípkovou omáčkou

Dančí plec se šípkovou omáčkou


• 1 kg dančí plece
• 200 g šípkové zavařeniny
• 200 ml červeného vína
• 150 g mrkve
• 150 g petržele
• 150 g celeru
• 2 cibule
• 1 lžíce cukru
• 2 lžíce octa
• 3 lžíce sádla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl, pepř
• jalovec, bobkový list, nové koření
• čerstvá petrželová nať na ozdobu


Ze sádla a mouky připravte jíšku. Maso osolte a opepřete, cibuli a zeleninu nakrájejte nadrobno. Maso opečte na sádle a dejte stranou. Do hrnce přidejte zeleninu s cibulí a opékejte ji dozlatova. Přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat. K opečené zelenině přilijte ocet a počkejte, až se odpaří. Přidejte šípkovou zavařeninu, koření a bylinky. Poté vložte opečené maso, které zalijte vínem a dolijte vodou tak, aby bylo ponořené. Vařte asi 50 minut doměkka a poté maso vyjměte a dejte stranou. Předem připravenou jíšku vmíchejte do omáčky, nechte povařit asi 10 minut a vše propasírujte přes jemné sítko. Dochuťte solí a pepřem. Maso podávejte krájené na plátky s karlovarským knedlíkem.

 

Karlovarský knedlík


• 130 ml mléka
• 110 g hrubé mouky
• 1 rohlík nakrájený na kostičky
• 30 g sušené šunky nakrájené na malé kostičky
• 1 žloutek
• 1 bílek
• 2 lžíce listové petržele sekané nadrobno
• sůl, pepř

Smíchejte mouku, sůl, pepř, žloutek, mléko, šunku, petržel, z bílku vyšlehejte tuhý sníh, přidejte rohlík, promíchejte a připravte těsto. Vymazanou formu naplňte těstem a vařte ve vodě 30 minut. Ze sádla a mouky připravte jíšku. Maso osolte a opepřete, cibuli a zeleninu nakrájejte nadrobno. Maso opečte na sádle a dejte stranou. Do hrnce přidejte zeleninu s cibulí a opékejte ji dozlatova. Přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat. K opečené zelenině přilijte ocet a počkejte, až se odpaří. Přidejte šípkovou zavařeninu, koření a bylinky. Poté vložte opečené maso, které zalijte vínem a dolijte vodou tak, aby bylo ponořené. Vařte asi 50 minut doměkka a poté maso vyjměte a dejte stranou. Předem připravenou jíšku vmíchejte do omáčky, nechte povařit asi 10 minut a vše propasírujte přes jemné sítko. Dochuťte solí a pepřem. Maso podávejte krájené na plátky s karlovarským knedlíkem.