Zvěřinové hody

Zvěřina je chuťově výjimečná a také dobře stravitelná, obsahuje mnohem více železa než běžná tmavá masa, vitaminy A i B, cenné stopové prvky a minerály. Na druhou stranu má méně tuku a cholesterolu. Volně žijící zvěř má během svého života dostatek pohybu, přírodní stravy a málo stresu, což se na kvalitě masa rozhodně podepíše. Kdo mohl alespoň jednou zkusit, jak báječně chutná kančí kýta se zelím nebo jelení guláš, pro toho je podzim jistě oblíbené období.

Ne každý má to štěstí, že má v rodině myslivce, proto se většina z nás musí vydávat na lov třeba do Makra, kde lze zvěřinu z různých koutů světa koupit ve zmrazeném stavu po celý rok. Chlazené maso převážně českého původu lze pak objednat třeba i v e-shopu. Maso ze spárkaté zvěřiny (srnec, jelen, daněk, muflon, kamzík, divoké prase), pernaté zvěřiny (bažant, kachna, orebice, křepelka, perlička,holub) a zajícovitých (zahrnují i králíka) vám pošlou ve speciálním chladicím obalu přímo domů a hody můžou začít.

Zvěřinové speciality do hodiny hotové

U tak výtečného a specifického masa, jakým je zvěřina, je určitě žádoucí zachovat maximální přirozenou chuť. Proto je pro přípravu zvěřiny ideální tlakový hrnec, který ji o ni neukrátí. Vaření v tlakovém hrnci je totiž rychlé, což je důležité nejen pro výslednou chuť, ale také pro zachování důležitých živin obsažených ve zvěřině i v dalších potravinách. S tlakovým hrncem ULTIMA+ jednoduše vložíte ingredience do nádoby, nasadíte víko, nastavíte ideální tlak, zapnete sporák a do hodiny máte skvělý oběd na stole. Vyzkoušejte třeba recepty našeho šéfkuchaře Pavla Šnajdra: 

Srnčí na houbách

Budete potřebovat

• 1 kg srnčí plece
• 300 g lesních hub
• 300 ml vývaru nebo vody
• 150 g cibule
• 150 g mrkve
• 150 g celeru
• 150 g petržele
• 2 dcl červeného vína
• kůra z 1 citrónu
• sůl, pepř
• citrónový tymián, jalovec, bobkový list, nové koření dle chuti
• ocet dle chuti


Očištěné maso nakrájejte na kostky o velikosti 2 × 2 cm. Nahrubo nakrájenou zeleninu a cibuli orestujte na sádle dozlatova. Přidejte maso, všechno koření, osolte, opepřete a opečte ze všech stran. Přilijte víno a vařte asi 5 minut, aby se vyvařil alkohol. Přimíchejte ocet, citrónovou kůru a vývar nebo vodu. Vařte v tlakovém hrnci po dobu 50 minut. Měkké maso vyjměte a dejte stranou. Na sádle orestujte houby, osolte, opepřete. Šťávu z tlakového hrnce propasírujte přes síto do hrnce s hříbky, povařte a dochuťte.

Zaječí stehno na bílém víně se zakysanou smetanou

Budete potřebovat


• 4 zaječí stehna
• 200 ml bílého vína
• 150 g mrkve
• 150 g petržele
• 150 g celeru
• 3 lžíce zakysané smetany
• 2 cibule
• 2 lžíce sádla
• špek na prošpikování
• cukr a ocet dle chuti
• sůl, pepř
• jalovec, bobkový list, nové koření, kardamom
• malinový džem


Stehna prošpikujte, osolte, opepřete a v nádobě tlakového hrnce na sádle opečte. Poté vyjměte a odložte stranou. Do výpeku z masa vložte na kostky nakrájenou zeleninu a orestujte dozlatova. Maso vložte zpět do hrnce, přilijte víno a nechte vyvařit alkohol (asi 5 minut). Přidejte všechno koření a duste v tlakovém hrnci doměkka asi 30 minut. Měkké maso vyjměte, omáčku (je možno zahustit jíškou) propasírujte přes jemný cedník, dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Nakonec přimíchejte zakysanou smetanu a servírujte s malinovým džemem.

Dančí plec se šípkovou omáčkou


• 1 kg dančí plece
• 200 g šípkové zavařeniny
• 200 ml červeného vína
• 150 g mrkve
• 150 g petržele
• 150 g celeru
• 2 cibule
• 1 lžíce cukru
• 2 lžíce octa
• 3 lžíce sádla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl, pepř
• jalovec, bobkový list, nové koření
• čerstvá petrželová nať na ozdobu

Ze sádla a mouky připravte jíšku. Maso osolte a opepřete, cibuli a zeleninu nakrájejte nadrobno. Maso opečte na sádle a dejte stranou. Do hrnce přidejte zeleninu s cibulí a opékejte ji dozlatova. Přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat. K opečené zelenině přilijte ocet a počkejte, až se odpaří. Přidejte šípkovou zavařeninu, koření a bylinky. Poté vložte opečené maso, které zalijte vínem a dolijte vodou tak, aby bylo ponořené. Vařte asi 50 minut doměkka a poté maso vyjměte a dejte stranou. Předem připravenou jíšku vmíchejte do omáčky, nechte povařit asi 10 minut a vše propasírujte přes jemné sítko. Dochuťte solí a pepřem. Maso podávejte krájené na plátky s karlovarským knedlíkem.


Karlovarský knedlík


• 130 ml mléka
• 110 g hrubé mouky
• 1 rohlík nakrájený na kostičky
• 30 g sušené šunky nakrájené na malé kostičky
• 1 žloutek
• 1 bílek
• 2 lžíce listové petržele sekané nadrobno
• sůl, pepř

Smíchejte mouku, sůl, pepř, žloutek, mléko, šunku, petržel, z bílku vyšlehejte tuhý sníh, přidejte rohlík, promíchejte a připravte těsto. Vymazanou formu naplňte těstem a vařte ve vodě 30 minut. Ze sádla a mouky připravte jíšku. Maso osolte a opepřete, cibuli a zeleninu nakrájejte nadrobno. Maso opečte na sádle a dejte stranou. Do hrnce přidejte zeleninu s cibulí a opékejte ji dozlatova. Přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat. K opečené zelenině přilijte ocet a počkejte, až se odpaří. Přidejte šípkovou zavařeninu, koření a bylinky. Poté vložte opečené maso, které zalijte vínem a dolijte vodou tak, aby bylo ponořené. Vařte asi 50 minut doměkka a poté maso vyjměte a dejte stranou. Předem připravenou jíšku vmíchejte do omáčky, nechte povařit asi 10 minut a vše propasírujte přes jemné sítko. Dochuťte solí a pepřem. Maso podávejte krájené na plátky s karlovarským knedlíkem.

 

K přípravě a konzumaci se vám budou hodit