Víte, jak krájet španělskou sušenou šunku Jamon?
Jamon - přesněji jamon curado („chamón kurádo“) je španělská šunka sušená na čerstvém horském vzduchu. Dělí se na Jamon Serrano (šunka z bílého prasátka) a Jamon Ibérico (šunka z černého iberského vepře). Přední noze se říká „paleta“ a zadní noze „jamon“. Šunky se dále dělí dle délky zrání (čím déle tím lépe) a u iberského vepře také podle toho, čím se prasátko živí. Na vrcholu je pak Jamón ibérico de bellota - šunka z prasat, která se živí žaludy. Osobě, která se zabývá krájením sušené šunky jamon se říká Contador. Ten potřebuje ke krájení šunky speciální vybavení: stojan na krájení jamonu, speciální nože na odstranění přírodního obalu (kůže a žluklý tuk) a speciální nůž na vlastní krájení tzv. jamonero (chamonero). Pro finální úpravu plátků šunky se hodí také dřevěné krájecí prkénko.Plátky by měly být velmi tenké a obsahovat jak maso, tak i část bílého tuku, který je nositelem jedinečné chuti.Ti nejlepší cortadoři jsou nejen ve Španělsku uznávanými osobnostmi a ve svém řemesle se zdokonalují celý život.Mohlo by vás zajímat: