Quiche

Těsto:

• 250 g hladké mouky • 220 g másla • 5 g soli • 125 g kukuřičného škrobu • 1 vejce • 60 ml studené vody • 1/2 lžíce bílého vinného octa

Náplň:

• 250 ml 33% smetany • 200 g uzené slaniny • 200 g sýru Gruyere nebo Cheddar • 10 ml oleje • 2 cibule • 5 vajec • hrst špenátových lístků • sůl, pepř • fazole na vytvarování těsta • 20 g hladké mouky

Změklé máslo utřete se solí, přidejte škrob, ocet, vodu a vše promíchejte. Postupně vmíchejte mouku a vypracujte těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte ztuhnout do lednice na 2 hodiny nebo nejlépe do druhého dne. Cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na kostky a na oleji krátce opečte. Dejte stranou. Těsto vyválejte na válu posypaném moukou a vložte do pečicí formy vytřené máslem. Přebytečné těsto odřízněte tak, aby přesahovalo okraj formy asi o 0,5 cm. Dno pro - píchněte vidličkou, během pečení bude lépe unikat pára. Formu s těstem nechte 30 minut odpočinout v lednici. Poté na těsto položte pečicí papír a nasypte suché fazole, aby si těsto zachovalo tvar. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Fazole vyndejte, na dno nasypte menší část strouhaného sýru a dejte na 5 minut zpět do trouby. Korpus vyjměte z trouby a naplňte zbylým sýrem, cibulí, slaninou, špenátem a vše zalijte vejci ochucenými solí, pepřem a rozšlehanými ve smetaně a mouce. Takto připravený koláč dejte do trouby a pečte opět na 180 °C přibližně 40 minut.