Pstruh na másle s holandskou omáčkou
Doba přípravy: 50 min
Náročnost: **
Energetická hodnota (kJ): 3876
Náročnost: **
Energetická hodnota (kJ): 3876
Ingredience: (4 porce)
4 středně velcí pstruzi200 g másla
2 citrony
snítka tymiánu
sůl
bílý pepř
Na holandskou omáčku:
100 g másla5 vajec
1 citron
1 dl vývaru
0,5 dl bílého vína
sůl
bílý pepř
- Kůži vykuchaných, dobře omytých pstruhů mírně nařízněte, nasolte a opepřete.
- Do povoleného másla nastrouhejte trochu citronové kůry, přidejte citronovou šťávu, čerstvý tymián a promíchejte.
- Takto dochuceným máslem vyplňte břišní dutiny ryb.
- Pstruhy opékejte na sporáku po obou stranách na rozpáleném oleji tak, aby měli pěknou zlatavou barvu.
- Poté vložte do zapékací mísy a pečte přibližně 20 minut při teplotě 200 °C.
- Pro přípravu holandské omáčky nechejte na mírném plameni přepustit máslo, odstavte a nechejte vychladnout.
- Samotné žloutky oddělené od bílků dejte do kastrolu, osolte a opepřete, přidejte vychladlý vývar a šlehejte ve vodní lázni tak dlouho, dokud směs nezhoustne.
- Do husté směsi vmíchejte vlažné přepuštěné máslo a holandskou omáčku vyšlehejte do hladka.
- Omáčku dochuťte citronovou šťávou a trochou bílého vína, případně osolte a opepřete.
- Upečené pstruhy podávejte částečně přelité holandskou omáčkou. Vynikající přílohou jsou smažené bramborové spirálky.
K přípravě receptu se vám bude hodit
0

















