Rádi bychom vám ukazovali jen to, co vás zajímá, tedy neotřelé nápady pro vaření a bydlení. Nejen to nám umožní soubory cookies. Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech typů cookies, v části „Předvolby“ si můžete vybrat, které povolíte. Souhlas lze odmítnout kliknutím na „Odmítnout vše“ (netýká se tzv. základních cookies). Nastavení lze kdykoliv změnit. Další informace najdete v Informacích o zpracování osobních údajů.
Doba přípravy: 50 min Náročnost: ** Energetická hodnota (kJ): 3876
Ingredience: (4 porce)
4 středně velcí pstruzi 200 g másla 2 citrony snítka tymiánu sůl bílý pepř
Na holandskou omáčku:
100 g másla 5 vajec 1 citron 1 dl vývaru 0,5 dl bílého vína sůl bílý pepř
Kůži vykuchaných, dobře omytých pstruhů mírně nařízněte, nasolte a opepřete.
Do povoleného másla nastrouhejte trochu citronové kůry, přidejte citronovou šťávu, čerstvý tymián a promíchejte.
Takto dochuceným máslem vyplňte břišní dutiny ryb.
Pstruhy opékejte na sporáku po obou stranách na rozpáleném oleji tak, aby měli pěknou zlatavou barvu.
Poté vložte do zapékací mísy a pečte přibližně 20 minut při teplotě 200 °C.
Pro přípravu holandské omáčky nechejte na mírném plameni přepustit máslo, odstavte a nechejte vychladnout.
Samotné žloutky oddělené od bílků dejte do kastrolu, osolte a opepřete, přidejte vychladlý vývar a šlehejte ve vodní lázni tak dlouho, dokud směs nezhoustne.
Do husté směsi vmíchejte vlažné přepuštěné máslo a holandskou omáčku vyšlehejte do hladka.
Omáčku dochuťte citronovou šťávou a trochou bílého vína, případně osolte a opepřete.
Upečené pstruhy podávejte částečně přelité holandskou omáčkou. Vynikající přílohou jsou smažené bramborové spirálky.