Znouzectnost aneb jak z jednoduchosti a rozmanitosti vytvořit dokonalý celek
Číňané patří k nejstarším národům a jejich gastronomická tradice má zřejmě nejstarší původ – svědčí o tom přes 9 tisíc písemných zpráv o ingrediencích, jídlech a technikách pocházejících z doby 2 000 let před Kristem. Dozvídáme se z nich, že čínské vaření bylo přesnou disciplínou se striktně dodržovanými pravidly a vystopujeme původ nejrozšířenější varné nádoby na světě, jež se stala synonymem asijské kuchyně.
Ano, byla to Čína, která dala světu WOK – nejuniverzálnější nádobí, jaké si jen umíte představit.
Dotknout se, slyšet, vidět, cítit a ochutnávat
Rozdílné geografické podmínky této obrovské země daly vzniknout 4 rozdílným školám vaření – všechny spojuje princip, že jídlo musí stimulovat smysly tak, aby směs chutí, vůní a barev tvořila dokonalý celek. Vznik woku je spojený se školou z oblasti Kanton, kde nepříznivé přírodní podmínky a s nimi spojený nedostatek paliva vyžadovaly velmi rychlou přípravu jídel. Místní obyvatelé museli zkrátka dokázat uvařit často jen na ohni z několika třísek dřeva. Důmyslní Kantoňané přišli na to, že nejefektivněji absorbuje teplo z plamenů kónická nádoba, a že rychlým pohybem nadrobno nakrájených ingrediencí docílí jejich dostatečné tepelné úpravy ve velmi krátkém čase.
Takto připravenému jídlu stačí minimum tuku, a přitom si zachovává veškerou chuť a křehkost, stejně jako vitamíny, bílkoviny a ostatní důležité látky.
Překvapující suroviny
Pilíři kantonské školy vaření jsou tedy jednoduchost, rychlost, a pokud jde o přísady, také rozmanitost. Ta byla, podobně jako vznik woku, podmíněna nedostatkem zdrojů, v tomto případě běžných potravin. Chudí obyvatelé provincie tak byli nuceni připravovat k jídlu i suroviny, které jsou často překvapující, fantastické, pro cizince mnohdy až nechutné, včetně masa a vnitřností téměř všech druhů živočichů. Ostatně jedno čínské přísloví říká, že „v Kantonu snědí všechno čtyřnohé, kromě stolu, všechno létající, kromě papírového draka a všechno plovoucí ve vodě, kromě člunu“. Zdá se tedy, že to byl opravdu wok, díky kterému se věhlas kantonské kuchyně rozšířil do celého světa.
Když už jsme se v přísloví dotkli motivu člunu, zkusíme vás inspirovat. Jednoduchá a rychlá příprava jídla ve woku totiž v moderní době přináší ještě jeden podstatný benefit – zůstane vám mnohem více času pro vaše blízké. Můžete tak místo hodin strávených u plotny vyrazit třeba na poklidnou plavbu ve dvou mezi lekníny…

K přípravě asijských receptů se vám budou hodit: