Ochutnejte Asii všemi smysly

Zprudka opečená křupavá zelenina a výhonky, šťavnaté nudličky z masa, křehké kousky ryb, omáčky a exotické koření. Sbíhají se vám při čtení těchto slov sliny? Pak vám určitě není cizí svébytná asijská kuchyně. Pro její domácí přípravu vám přitom stačí jediné – pánev wok, která vám umožní vařit technikou stir&fry, tedy míchej a smaž.

Ortodoxní „wokaři“ nedají dopustit na tradiční provedení woku z přírodní oceli bez povrchové úpravy, u kterého je třeba vnitřní stěny nádoby pravidelně karbonizovat zahříváním oleje. Tento klasický wok musí mít kulaté dno a vaří se v něm výhradně na plameni.

Tradiční „čínu“ si však můžete připravit, i pokud neumíte karbonizovat a s otevřeným ohněm jste se v kuchyni dávno rozloučili – stačí mít luxusní Wok PRESIDENT s unikátní poklicí a nepřilnavým povrchem s charakterem přírodního kamene. Díky němu zvládnete připravit typicky asijská jídla i na moderním indukčním nebo sklokeramickém sporáku, navíc bez rizika připálení.

Speciálně strukturovaný, odolný nepřilnavý povrch zajistí rovnoměrné propečení a spolehlivě odolá i kovovým obracečkám. Skleněným průzorem v poklici vidíte dovnitř a můžete tak asijské pochoutky vnímat všemi smysly včetně zraku, a to i když je wok uzavřen. Poklici jsme přitom dali unikátní rukojeť, pomocí které ji lze během vaření chytře odložit, aniž by vám kondenzovaná pára stékala na kuchyňskou linku.

Vyzkoušejte novinku z linie PRESIDENT a objevte chuť Asie prostřednictvím moderního woku, ve kterém můžete

  • restovat s minimem tuku
  • fritovat
  • vařit ve vodě či v páře (stačí vložit napařovací síto nebo vějíř)
  • péct a dokonce i zapékat v pečicí troubě (wok ani poklice neobsahují žádné plastové části)

Vyzkoušejte v něm třeba tyto recepty:

Asijský guláš

Pro 4 porce budete potřebovat

  • 600 g vepřového masa – plec
  • 150 g zeleniny – mrkev, řapíkatý celer, petržel
  • 100 g vařené červené čočky
  • 60 cl sezamového oleje
  • 3 dcl vývar
  • 2 ks červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • sůl a pepř
  • hrst čerstvých listů koriandru

Cibuli nakrájenou na měsíčky a česnek nadrobno, orestujte se zeleninou krájenou na kousky cca 1 minutu na sezamovém oleji. Přidejte maso krájené na kostky, ochuťte solí, pepřem a restujte další 2 minuty ze všech stran, zalijte vývarem a duste pod poklicí cca 30 minut nebo doměkka. Tekutina se téměř vyvaří. Mezitím si uvařte čočku (cca 5 minut). Do hotového pokrmu přimíchejte uvařenou čočku, ochuťte sójovou omáčkou, octem a posypte čerstvým koriandrem.

Hovězí maso po sečuánsku

Pro 4 porce budete potřebovat

  • 500 g hovězího masa
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 bílek + 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 žlutá paprika
  • 1 zelená paprika
  • chili paprika a zázvor dle chuti
  • 1 malý pórek
  • 1 menší lilek
  • cukr, sůl, pepř a olej na smažení

Bílek smíchejte s 1 lžící sójové omáčky a kukuřičným škrobem a maso nakrájené na tenké plátky v něm obalte. Cibuli a česnek nakrájejte na tenká kolečka, papriku na tenké proužky, pórek na nudličky, lilek na kostičky a chili s oloupaným zázvorem nasekejte najemno. Ve woku zahřejte olej a obalené maso za stálého míchání zprudka usmažte, osolte, opepřete a dejte stranou. Do woku přidejte ještě trochu oleje a usmažte v něm veškerou nakrájenou zeleninu s prolisovaným česnekem. Maso vraťte zpět do woku a přidejte předem připravenou směs z cukru, sójové omáčky, rýžového octa a vína. Hovězí maso po sečuánsku dobře promíchejte, prohřejte a podávejte s dlouhozrnnou rýží.

Znouzectnost aneb jak z jednoduchosti a rozmanitosti vytvořit dokonalý celek

Číňané patří k nejstarším národům a jejich gastronomická tradice má zřejmě nejstarší původ – svědčí o tom přes 9 tisíc písemných zpráv o ingrediencích, jídlech a technikách pocházejících z doby 2 000 let před Kristem. Dozvídáme se z nich, že čínské vaření bylo přesnou disciplínou se striktně dodržovanými pravidly a vystopujeme původ nejrozšířenější varné nádoby na světě, jež se stala synonymem asijské kuchyně.

Ano, byla to Čína, která dala světu WOK – nejuniverzálnější nádobí, jaké si jen umíte představit.

Dotknout se, slyšet, vidět, cítit a ochutnávat

Rozdílné geografické podmínky této obrovské země daly vzniknout 4 rozdílným školám vaření – všechny spojuje princip, že jídlo musí stimulovat smysly tak, aby směs chutí, vůní a barev tvořila dokonalý celek. Vznik woku je spojený se školou z oblasti Kanton, kde nepříznivé přírodní podmínky a s nimi spojený nedostatek paliva vyžadovaly velmi rychlou přípravu jídel. Místní obyvatelé museli zkrátka dokázat uvařit často jen na ohni z několika třísek dřeva. Důmyslní Kantoňané přišli na to, že nejefektivněji absorbuje teplo z plamenů kónická nádoba, a že rychlým pohybem nadrobno nakrájených ingrediencí docílí jejich dostatečné tepelné úpravy ve velmi krátkém čase. 

Takto připravenému jídlu stačí minimum tuku, a přitom si zachovává veškerou chuť a křehkost, stejně jako vitamíny, bílkoviny a ostatní důležité látky.

Překvapující suroviny

Pilíři kantonské školy vaření jsou tedy jednoduchost, rychlost, a pokud jde o přísady, také rozmanitost. Ta byla, podobně jako vznik woku, podmíněna nedostatkem zdrojů, v tomto případě běžných potravin. Chudí obyvatelé provincie tak byli nuceni připravovat k jídlu i suroviny, které jsou často překvapující, fantastické, pro cizince mnohdy až nechutné, včetně masa a vnitřností téměř všech druhů živočichů. Ostatně jedno čínské přísloví říká, že „v Kantonu snědí všechno čtyřnohé, kromě stolu, všechno létající, kromě papírového draka a všechno plovoucí ve vodě, kromě člunu“.  Zdá se tedy, že to byl opravdu wok, díky kterému se věhlas kantonské kuchyně rozšířil do celého světa.

Když už jsme se v přísloví dotkli motivu člunu, zkusíme vás inspirovat. Jednoduchá a rychlá příprava jídla ve woku totiž v moderní době přináší ještě jeden podstatný benefit – zůstane vám mnohem více času pro vaše blízké. Můžete tak místo hodin strávených u plotny vyrazit třeba na poklidnou plavbu ve dvou mezi lekníny…