Každý rok se těšíme na grilovací sezónu a vy jistě také! Před začátkem sezóny doporučujeme zkontrolovat pomůcky, týká se to především
grilů a grilovacího nářadí. Pokud je vše náležitě připravené, dobroty na gril nakoupené, přichystejte si
oblíbené marinády, které dodají vašemu jídlu šmrnc a říz. Připravit domácí marinádu není nic složitého, poradíme vám, jak na ni.
Marináda je důležitá především při přípravě masa na gril. Pokud chcete "vytáhnout" jeho chuť k dokonalosti, připravte různě ochucené varianty. Marinovat můžete samozřejmě i zeleninu a další potraviny. Marinádu vždy tvoří tekutá složka a sypké koření nebo bylinky. Tekutinou myslíme olej, pivo nebo víno, ke kterým se přimíchá sypké koření nebo sušené či čerstvé bylinky. Můžete přidat i dochucovadla, jako například sójovou omáčku, vinný ocet, hořčici nebo třeba med a citronovou šťávou. Populární jsou i jogurtové marinády.
Jednoduchá pravidla, jak správně marinovat:
- Marináda musí být dostatečně tekutá, proto nešetřete olejem (a další tekutinou, pokud je součástí). Nemusíte se bát, že bude pokrm příliš tučný, během grilování se olej postupně vypeče.
- Hovězí či vepřové maso nechejte naložené v marinádě ideálně 24 hodin před grilováním, aby do sebe marinádu dokonale natáhlo (minimálně by mělo být naložené alespoň 2 hodiny před začátkem grilování). Pro kuřecí maso stačí kratší doba marinování a nejkratší dobu se marinují ryby.
- Šetřete se solí. Pokud použijete koupenou grilovací směs, zpravidla už obsahuje sůl, proto není potřeba přidávat další.
Suroviny:
- 6 lžic olivového oleje
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky kvalitního pepře
- 2 lžičky citronové šťávy
Postup: Všechny ingredience důkladně promíchejte v misce, aby se chutě propojily a maso naložte do této vzniklé marinády na potřebně dlouhou dobu. Zbylou marinádu můžete použít na potírání masa při samotném grilování.