info text
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyNávod na přípravu marinády pro maso na gril

Návod na přípravu marinády pro maso na gril

Každý rok se těšíme na grilovací sezónu a vy jistě také! Před začátkem sezóny doporučujeme zkontrolovat pomůcky, týká se to především grilů a grilovacího nářadí. Pokud je vše náležitě připravené, dobroty na gril nakoupené, přichystejte si oblíbené marinády, které dodají vašemu jídlu šmrnc a říz. Připravit domácí marinádu není nic složitého, poradíme vám, jak na ni.

Marináda obsahuje 2 základní složky: tekutinu a koření

Marináda je důležitá především při přípravě masa na gril. Pokud chcete "vytáhnout" jeho chuť k dokonalosti, připravte různě ochucené varianty. Marinovat můžete samozřejmě i zeleninu a další potraviny. Marinádu vždy tvoří tekutá složka a sypké koření nebo bylinky. Tekutinou myslíme olej, pivo nebo víno, ke kterým se přimíchá sypké koření nebo sušené či čerstvé bylinky. Můžete přidat i dochucovadla, jako například sójovou omáčku, vinný ocet, hořčici nebo třeba med a citronovou šťávou. Populární jsou i jogurtové marinády. 

Jednoduchá pravidla, jak správně marinovat: 
  1. Marináda musí být dostatečně tekutá, proto nešetřete olejem (a další tekutinou, pokud je součástí). Nemusíte se bát, že bude pokrm příliš tučný, během grilování se olej postupně vypeče.
  2. Hovězí či vepřové maso nechejte naložené v marinádě ideálně 24 hodin před grilováním, aby do sebe marinádu dokonale natáhlo (minimálně by mělo být naložené alespoň 2 hodiny před začátkem grilování). Pro kuřecí maso stačí kratší doba marinování a nejkratší dobu se marinují ryby. 
  3. Šetřete se solí. Pokud použijete koupenou grilovací směs, zpravidla už obsahuje sůl, proto není potřeba přidávat další.
Elektrický barbecue gril PRESIDENT - obrázek

Recept na jednoduchou bylinkovou marinádu:

Suroviny: 
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu 
  • 1 lžička soli 
  • 1/2 lžičky kvalitního pepře 
  • 2 lžičky citronové šťávy
Postup: 
Všechny ingredience důkladně promíchejte v misce, aby se chutě propojily a maso naložte do této vzniklé marinády na potřebně dlouhou dobu. Zbylou marinádu můžete použít na potírání masa při samotném grilování. 

S přípravou marinády pomohou: