Moussaka

Ingredience:
- 600 g lilku
- 400 g brambor
- 400 g mletého hovězího masa
- 120 ml rajčatové passaty
- 150 ml hovězího vývaru
- 100 ml červeného vína
- 70 g rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 větší cibule
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky cukru
- čerstvá listová petržel
- čerstvý tymián
- sůl a pepř
- sýr feta na posypání
- olej
- 120 g hladké mouky
- 120 g másla
- 1 litr mléka
- 2 žloutky
- sůl a bílý pepř
- muškátový oříšek
Postup:
Nejprve připravte bešamel. Rozpusťte máslo, přisypejte mouku, krátce ji opražte, přilejte teplé mléko a rozšlehejte metličkou. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vařte do zhoustnutí za stálého míchání cca 10 minut. Po uvaření omáčku odstavte a vmíchejte žloutky, hrnec dejte stranou. Cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět v kastrolu, přidejte mleté maso, orestujte, přidejte protlak a opět orestujte. Přilejte červené víno, vývar, passatu, nasekaný tymián, skořici, sůl, pepř, cukr a bobkový list. Vařte do momentu, kdy je maso hotové. Lilek a oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. Lilek osolte a nechte vypotit na ubrousku. Osušte ho a opečte na oleji z obou stran, znovu osušte na ubrousku. Do pečicí formy vkládejte vrstvu brambor, lilku, masa, bešamelu a nasekané petrželky. Vytvořte celkem dvě vrstvy, které jsou zakončeny bešamelem. Posypte fetou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 40 minut.
S přípravou pomohou:
0

















