info text

Moussaka

MasovéRecepty
10. 6. 2025
Zapékací mísy DELÍCIA - obrázek

Ingredience:

 
  • 600 g lilku
  • 400 g brambor
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 120 ml rajčatové passaty
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 větší cibule
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky cukru
  • čerstvá listová petržel
  • čerstvý tymián
  • sůl a pepř
  • sýr feta na posypání
  • olej
Na bešamel:
  • ​​​​​​120 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 litr mléka
  • 2 žloutky
  • sůl a bílý pepř
  • muškátový oříšek

Postup:


Nejprve připravte bešamel. Rozpusťte máslo, přisypejte mouku, krátce ji opražte, přilejte teplé mléko a rozšlehejte metličkou. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vařte do zhoustnutí za stálého míchání cca 10 minut. Po uvaření omáčku odstavte a vmíchejte žloutky, hrnec dejte stranou. Cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět v kastrolu, přidejte mleté maso, orestujte, přidejte protlak a opět orestujte. Přilejte červené víno, vývar, passatu, nasekaný tymián, skořici, sůl, pepř, cukr a bobkový list. Vařte do momentu, kdy je maso hotové. Lilek a oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. Lilek osolte a nechte vypotit na ubrousku. Osušte ho a opečte na oleji z obou stran, znovu osušte na ubrousku. Do pečicí formy vkládejte vrstvu brambor, lilku, masa, bešamelu a nasekané petrželky. Vytvořte celkem dvě vrstvy, které jsou zakončeny bešamelem. Posypte fetou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 40 minut.


S přípravou pomohou: