La sauce hollandaise

Ingredience na omáčku (pro 2 osoby):
- 0,15 g másla
- 2 žloutky
- cca 3 lžíce vody
- sůl a pepř
- citronová šťáva
- 1 lžička dijonské nebo medové hořčice
Další ingredience:
- bílý chřest
- brambory menší velikosti
- petrželka
- pršut, parmská šunka nebo zastřené vejce
Postup:
Holandskou omáčku připravte ve vodní lázni. Voda v hrnci se musí držet těsně pod bodem varu, nesmí vařit. Na hrnec dejte skleněnou mísu a přidejte do ní žloutky s vodou. Té musí být tolik, kolik je žloutků, tzn. na 2 žloutky použijte ca 3 lžíce vody. Poté přidejte hořčici a postupně rozpuštěné máslo. Omáčku míchejte nad párou zhruba 2–3 minuty, přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Hladce vyšlehaná omáčka je hotová a připravená k servírování.
Pro dochystání kompletního chodu si přichystejte chřest. Ten očistěte, odkrojte konce a uvařte ho v hrnci s vroucí osolenou vodou na 2–3 minuty. Sceďte ho. Ve druhém hrnci uvařte brambory. Chřest s brambory servírujte na talíři přelité holandskou omáčkou. Připravené jídlo dozdobte dle libosti plátky pršutu nebo parmské šunky, případně zastřeným vejcem. Brambory posypte nasekanou petrželkou.
Pro dochystání kompletního chodu si přichystejte chřest. Ten očistěte, odkrojte konce a uvařte ho v hrnci s vroucí osolenou vodou na 2–3 minuty. Sceďte ho. Ve druhém hrnci uvařte brambory. Chřest s brambory servírujte na talíři přelité holandskou omáčkou. Připravené jídlo dozdobte dle libosti plátky pršutu nebo parmské šunky, případně zastřeným vejcem. Brambory posypte nasekanou petrželkou.
0

















