info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

La sauce hollandaise

Mělký talíř SIENA ø 27 cm - obrázek


Ingredience na omáčku (pro 2 osoby):

  • 0,15 g másla
  • 2 žloutky
  • cca 3 lžíce vody
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva
  • 1 lžička dijonské nebo medové hořčice

Další ingredience:

  • bílý chřest
  • brambory menší velikosti
  • petrželka
  • pršut, parmská šunka nebo zastřené vejce

Postup:

Holandskou omáčku připravte ve vodní lázni. Voda v hrnci se musí držet těsně pod bodem varu, nesmí vařit. Na hrnec dejte skleněnou mísu a přidejte do ní žloutky s vodou. Té musí být tolik, kolik je žloutků, tzn. na 2 žloutky použijte ca 3 lžíce vody. Poté přidejte hořčici a postupně rozpuštěné máslo. Omáčku míchejte nad párou zhruba 2–3 minuty, přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Hladce vyšlehaná omáčka je hotová a připravená k servírování.

Pro dochystání kompletního chodu si přichystejte chřest. Ten očistěte, odkrojte konce a uvařte ho v hrnci s vroucí osolenou vodou na 2–3 minuty. Sceďte ho. Ve druhém hrnci uvařte brambory. Chřest s brambory servírujte na talíři přelité holandskou omáčkou. Připravené jídlo dozdobte dle libosti plátky pršutu nebo parmské šunky, případně zastřeným vejcem. Brambory posypte nasekanou petrželkou.