info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyMasovéKohout na víně - tradiční recept francouzské kuchyně

Kohout na víně - tradiční recept francouzské kuchyně

ReceptyMasové
5. 5. 2020
Ingredience:
  • kohoutí stehna celá
  • kohoutí prsa
  • 15 ml oleje
  • 15 g másla
  • 4 šalotky
  • 4 jarní cibulky
  • 2 mrkve
  • 250 g žampiónů
  • 100 g slaniny
  • 15 g rajčatového protlaku
  • 30 ml brandy
  • víno z marinády
  • 2 l kohoutího vývaru
  • 1 dl červeného vína (burgundské, syrah, rulandské šedé)
  • restovaná stehna a polovina zeleniny z marinády
  • hladká mouka na obalení
  • tymián, rozmarýn, bobkový list, petržel, badyán
Na marinádu:
  • 2 mrkve
  • 1/2 pórku
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 0,7 l červeného vína (burgundské, syrah, rulandské šedé)
  • tymián, rozmarýn, bobkový list, petržel, badyán, sůl, pepř
Na vývar:
  • kohoutí skelet, křídla a ořez
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření, badyán
Moučné máslo na zahuštění:
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
Z kohoutího skeletu, křídel, ořezu, zeleniny a koření uvařte vývar. Jako druhý krok si připravte marinádu: důkladně očištěný pórek nakrájejte na menší kousky, mrkev a celer nakrájejte na větší kusy, cibuli na čtvrtky, česnek rozpulte. Do hrnce nalijte víno, přiveďte k varu a vložte do něj zeleninu, koření a bylinky. Hotovou marinádu nechte vychladnout.
Oddělte vrchní stehna od spodních, tzv. paliček, vložte do nádoby, osolte, opepřete a přelijte vychladlou marinádou i se zeleninou. Nechte v lednici marinovat do druhého dne.
Maso vyjměte z marinády, osušte, zeleninu sceďte, scezené víno dejte stranou. Maso obalte v mouce a opečte na oleji z obou stran. Ve stejné nádobě opečte polovinu žampiónů, 2 šalotky a mrkev krájenou na větší kousky. Přidejte koření, rajčatový protlak a restujte asi 2 minuty. Opečené maso přidejte k zelenině, přilijte brandy, víno, které máte odložené ze scezené marinády, a horký vývar. Přiklopte poklicí a duste při 130 °C asi 2,5 hodiny. Poté nechte pokrm 30 minut odpočívat.
Maso vyjměte z hrnce a dejte stranou. Šťávu zahustěte moučným máslem, které připravíte smícháním měkkého másla a mouky. Nechte provařit 15 minut. Na másle s olejem opečte na menší kousky nakrájenou druhou polovinu žampionů, zbylé šalotky a mrkev. Podlijte 1 dl vína a duste pod pokličkou asi 10 minut, po změknutí přidejte k masu ve šťávě. Na závěr posypte nakrájenou jarní cibulkou. Podávejte s bramborovým pyré, zeleninou nebo bagetou.
 
Spoustu dalších receptů najdete vždy v některé z desítek kuchařek.