Kaldoun
Kaldoun je typicky česká polévka, do níž využijete drůbky ze svatomartinské husy.
Doba přípravy: 90 minIngredience (4 porce):
Na kaldoun:
- krky a drůbky z husy nebo kachny na vývar
- mrkev
- petržel
- cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g másla
- 50 g hladké mouky
- hladkolistá petržel
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- nudle do polévky
- smetana na zjemnění
- Omyté husí nebo kachní krky a vnitřnosti vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte celou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a petrželovou nať.
- Přiveďte k varu, seberte utvořenou pěnu, přidejte koření a sůl. Nechte táhnout (pozvolna vařit) cca 2 hodiny. Vývar přeceďte.
- Na lžíci másla orestujte na nudličky nastrouhanou mrkev s petrželí a dejte stranou.
- Na zbylém másle orestujte cibuli nakrájenou najemno a přisypte mouku, krátce orestujte, aby vznikla jíška. Zalijte vývarem a polévku nechte povařit cca 30 minut.
- Polévku přeceďte, zjemněte smetanou, vložte orestovanou zeleninu, obrané maso, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a podávejte s nudlemi a nasekanou petrželkou.
K přípravě receptu se vám bude hodit
0

















