info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyMasovéJelení kýta na portském víně

Jelení kýta na portském víně

MasovéRecepty
8. 5. 2012
Doba přípravy: 135 min
Náročnost: **
Energetická hodnota (kJ): 2140

Ingredience (4 porce):

600 g jelení kýty bez kosti
50 g slaniny
200 g mrkve, celeru, petržele
25 g hladké mouky
4 lžíce oleje
4 dl vývaru
1 dl portského vína nebo sherry
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce másla
2 čerstvé hrušky
1 větší cibule
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
malý brusinkový kompot
snítka tymiánu
sůl
  1. Jelení maso odblaňte, opláchněte, prošpikujte slaninou a osolte.
  2. Maso zprudka opečte v pekáči po obou stranách a vyjměte.
  3. Na zbylý výpek v pekáči dejte na plátky nakrájenou zeleninu, cibuli a restujte, dokud nezbarví do zlatova.
  4. Přidejte koření, rajčatový protlak, ještě krátce orestujte, podlijte polovinou vína a vývarem.
  5. Maso dejte do pekáče se šťávou, přikryjte poklicí a duste v předehřáté troubě při 180 °C doměkka.
  6. Maso během dušení dle potřeby podlévejte vývarem, občas otočte.
  7. Měkké maso vyjměte, výpek na sporáku vyduste a zasypte hladkou moukou.
  8. Mouku za stálého míchání osmahněte, zalijte vývarem, promíchejte a vařte na mírném ohni 15--20 minut.
  9. Šťávu propasírujte přes jemný cedník, dochuťte vínem, solí a zjemněte máslem.
  10. Maso nakrájejte na plátky, ozdobte plátkem hrušky, brusinkami a větvičkou tymiánu. Vynikající přílohou jsou bramborové krokety.

K přípravě receptu se vám bude hodit