
Na zlatavou svatomartinskou pečínku budete potřebovat minimum ingrediencí a kapku trpělivosti k tomu. Pomalým pečením husu proměníte v dokonalou sváteční hostinu. Stačí dodržet několik základních pravidel a výsledek vás nezklame.
Aby byla pečínka opravdu šťavnatá a dozlatova vypečená, udělejte si čas a zahajte přípravy již den předem. Jako první musíte husu aklimatizovat. Byla by chyba poslat ji přímo z lednice, nebo dokonce nedokonale rozmraženou, rovnou do trouby. Před samotným pečením ji nechejte tři hodiny odpočívat na kuchyňské lince nebo jiném teplém místě. Předejdete tak teplotnímu šoku, který pečínkám nesvědčí. Čekání si můžete zkrátit odstraňováním zapomenutých pírek.
S ingrediencemi nemusíte nijak experimentovat. Husí maso je dostatečně výrazné a k jeho dochucení vám bude stačit osvědčená dvojice – sůl a kmín. Pokud přeci jen zatoužíte po jiné variantě, můžete dovnitř husy naskládat nakrájená jablka a hrušky nebo těsně před koncem pečení husu potřít medem.

Naprosto klíčový je čas pečení. Husa se musí péct pomalu při nízké teplotě, obvykle se doporučuje 12–15 hodin. Troubu tedy rozehřejte už večer na 70–80 °C a dejte péct. Husu pečte přikrytou a vyhněte se průběžným kontrolám. Ideální je, když půjdete spát a na troubu zapomenete. Odkrývání poklopu, nebo dokonce propichování masa je zapovězeno. Nemusíte se bát, že by se maso přes noc spálilo. Právě naopak, během pomalého pečení pustí tuk a ráno bude vypadat spíše jako dušené než pečené. Hodinu před koncem pečení zvyšte teplotu na 180 °C, polijte husu výpekem a nechejte zezlátnout.
Křupavá pečínka dokonale chutná se sladkým i kyselím zelím a houskovým či vídeňským knedlíkem. Nezapomeňte servírovat s mladým svatomartinským vínem nebo řádně vychlazeným pivem.
