info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyJak správně uvařit rýži?

Jak správně uvařit rýži?

Základem mnoha pokrmů je rýže, ovšem ne každý ji umí připravit na sporáku. Sice to na první pohled vypadá jednoduše, ale každý alespoň jednou rýži v hrnci připálil. Někomu se to dokonce stává pokaždé. Zapomeňte na sáčkovou rýži, která je sice snadnější na přípravu, ale strádá po chuťové stránce, a raději se naučte, jak správně uvařit rýži.
Naučte se jednou provždy vařit dokonalou rýži. Jedná se totiž o úžasnou přílohu k různým asijským pokrmům, jako jsou kantonské masové kuličky, anebo k oblíbenému hovězímu na houbách. Rýži můžete podávat nejen k obědu, ale i k večeři, navíc se hodí k omáčkám a vyváží lehce pikantní jídlo. Jak se vaří rýže, aby byla měkká, přitom ale ne rozvařená?

Co využijete při vaření rýže?

Je třeba rýži před vařením propláchnout?

Rýže by se před vařením měla propláchnout, aby se zbavila přebytečného škrobu i nečistot.
 

Jaký je poměr vody a rýže?

Základní poměr vody a rýže jsou 2 díly vody a 1 díl rýže. Pokud vaříte větší množství rýže, zvolte na to dostatečně velký hrnec, aby se do něj rýže při vaření a rozpínání vešla.
 
U dalších druhů rýže, jako jsou hnědá, jasmínová a Arborio, se poměry a doba vaření liší. Arborio se vaří v poměru 1 díl rýže a 1,5 dílu vody, zatímco hnědá rýže v poměru 1 díl rýže a 6 dílů vody. A jak uvařit jasmínovou rýži? U ní se doporučuje stejný poměr vody a rýže jako u Arborio.

Postup, jak uvařit rýži

  1. Ve středně velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Přidejte do ní máslo a nechte ho rozpustit.
  2. Jakmile se voda opět začne vařit, vmíchejte do ní rýži. Vodu nechte opět lehce povařit a rýži ještě zamíchejte. Potom hrnec přikryjte pokličkou a teplotu snižte na minimum.
  3. Rýži udržujte v mírném varu. Voda by měla jemně probublávat, ale neměla by úplně vřít.
  4. Po přibližně 17 minutách zkontrolujte, jestli je rýže měkká a zda se do ní vsákla všechna voda. Někdy vaření trvá až 25 minut, zejména pokud připravujete větší množství rýže.
  5. Jakmile je rýže uvařená, hrnec odstavte a nechte ho ještě několik minut zakrytý pokličkou, aby se vstřebala veškerá voda.
  6. Sundejte pokličku, rýži načechrejte vidličkou a můžete ji podávat.

Jak dlouho se rýže vaří?

Hrnek dlouhozrnné bílé rýže se vaří přibližně 17 minut, ale větší množství trvá o několik minut déle, jasmínová rýže 10 až 15 minut, rýže Arborio 16 až 18 minut a hnědá rýže 25 až 30 minut.
 

Jak ohřívat rýži?

Uvařenou rýži ohřejte v mikrovlnné troubě tak, že ji vložíte do misky, pokropíte ji trochou vody a před ohřevem ji přikryjete vlhkou papírovou utěrkou, a tím se nevysuší. Stejně tak ji můžete ohřát v hrnci na sporáku. Zalijte ji vydatným množstvím vody a ohřejte ji pod pokličkou na mírném ohni. Rýži často míchejte a načechrávejte.

Jak uvařit rýži na sushi?

Ingredience
  • 2 hrnky krátkozrnné rýže
  • 2 hrnky vody
  • 1/4 hrnku rýžového octa
  • 4 lžičky cukru (případně medu)
  • 1 lžička jemné mořské soli
Postup
  1. Rýži prvně propláchněte. Proplachujte ji studenou vodou ve velkém cedníku s jemnými oky po dobu dvou minut, dokud voda nepoteče čistá.
  2. Rýži uvařte. Dva hrnky japonské rýže zalijte 2,5 hrnku vody a hrnec přikryjte pokličkou. Přiveďte vodu k varu, a potom snižte teplotu, aby voda jemně probublávala. Rýži vařte 16 až 18 minut, dokud se nevstřebá veškerá voda. Hrnec odstavte a ponechte ještě rýži zakrytou dalších 10 minut.
  3. Zatímco se rýže vaří, v malém hrnci ohřejte rýžový ocet s cukrem a solí. Směs povařte, a pak ji odstavte a míchejte ji, dokud se nerozpustí cukr.
  4. Jakmile je rýže uvařená, přendejte ji do velké mísy a rovnoměrně ji pokapejte připravenou směsí. Pomocí vidličky rýži jemně přeložte (nemíchejte), aby se ocet rovnoměrně dostal do celé rýže.
  5. A můžete připravovat sushi.

Na sushi využijete: