Úvodní strana/TESCOMA blog/Recepty/Masové/Filé z lososa, bramborová kaše ochucená wasabi,pyré z červené řepy, šalotková omáčka
Filé z lososa, bramborová kaše ochucená wasabi,pyré z červené řepy, šalotková omáčka
Doba přípravy: 70 min
Náročnost: ***
Energetická hodnota (kJ): 4227
Náročnost: ***
Energetická hodnota (kJ): 4227
Ingredience (4 porce):
- 4 porce lososa (á 120 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl,
- bílý pepř
- 1 lžíce másla
- větvička čerstvého tymiánu
Bramborová kaše:
- 300 g brambor
- 1,5 dl mléko
- 1 lžíce másla sůl
- ½ lžičky wasabi pasty
Pyré z červené řepy:
- 300 g červené řepy pařené
- 1 lžíce červeného octu
Šalotková omáčka:
- 2 dl bílého vína
- 1 šalotka nebo
- ½ červené cibule
- šťáva z ½ citronu
- bobkový list
- celý pepř
- 200 g másla
- 0,5 dl smetana
Bramborová kaše s wasabi:
1. Omyté brambory zalijte vodou, osolte a uvařte ve slupce doměkka.
2. Uvařené brambory oloupejte, prolisujte, přilijte teplé mléko s máslem a vše promíchejte. Do kaše vmíchejte wasabi pastu a dochuťte solí.
Pyré z červené řepy:
3. Červenou řepu překrájejte a uvařte doměkka. Ještě teplou řepu rozmixujte s máslem na pyré a přidejte ocet. Pyré z červené řepy následně propasírujte přes jemné sítko a dochuťte solí a pepřem.
Šalotková omáčka:
4. Oloupanou šalotku nasekejte nadrobno, do rendlíku nalijte víno, citrónovou šťávu a celý pepř, přidejte šalotku a bobkový list a tymián. Vše přiveďte k varu a nechte zredukovat na polovinu. Snižte teplotu (nesmí vařit!), přilijte smetanu a postupně zašlehejte máslo do omáčky, dokud nezhoustne. Nakonec omáčku dochuťte solí a mletým pepřem.
Filé z lososa:
5. Na rozpáleném oleji opečte lososa nejdříve kůží dolů, přidejte tymián a opékejte cca. 2 minuty z obou stran. Opečenou rybu přeložte do žáruvzdorné mísy, osolte, opepřete, přidejte máslo, tymián a bobkový list a pečte v předehřáté troubě při 180 ̊ C přibližně 10 minut.
6. Na střed talíře rozprostřete pyré z červené řepy, na něj dejte bramborovou kaši s wasabi a porci lososa kůži nahoru. Přidejte šalotkovou omáčku a podávejte.
1. Omyté brambory zalijte vodou, osolte a uvařte ve slupce doměkka.
2. Uvařené brambory oloupejte, prolisujte, přilijte teplé mléko s máslem a vše promíchejte. Do kaše vmíchejte wasabi pastu a dochuťte solí.
Pyré z červené řepy:
3. Červenou řepu překrájejte a uvařte doměkka. Ještě teplou řepu rozmixujte s máslem na pyré a přidejte ocet. Pyré z červené řepy následně propasírujte přes jemné sítko a dochuťte solí a pepřem.
Šalotková omáčka:
4. Oloupanou šalotku nasekejte nadrobno, do rendlíku nalijte víno, citrónovou šťávu a celý pepř, přidejte šalotku a bobkový list a tymián. Vše přiveďte k varu a nechte zredukovat na polovinu. Snižte teplotu (nesmí vařit!), přilijte smetanu a postupně zašlehejte máslo do omáčky, dokud nezhoustne. Nakonec omáčku dochuťte solí a mletým pepřem.
Filé z lososa:
5. Na rozpáleném oleji opečte lososa nejdříve kůží dolů, přidejte tymián a opékejte cca. 2 minuty z obou stran. Opečenou rybu přeložte do žáruvzdorné mísy, osolte, opepřete, přidejte máslo, tymián a bobkový list a pečte v předehřáté troubě při 180 ̊ C přibližně 10 minut.
6. Na střed talíře rozprostřete pyré z červené řepy, na něj dejte bramborovou kaši s wasabi a porci lososa kůži nahoru. Přidejte šalotkovou omáčku a podávejte.
K přípravě receptu se vám bude hodit
0
















