info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyMasovéFilé z lososa, bramborová kaše ochucená wasabi,pyré z červené řepy, šalotková omáčka

Filé z lososa, bramborová kaše ochucená wasabi,pyré z červené řepy, šalotková omáčka

MasovéRecepty
29. 11. 2012
Doba přípravy: 70 min
Náročnost: ***
Energetická hodnota (kJ): 4227

Ingredience (4 porce):

  • 4 porce lososa (á 120 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl,
  • bílý pepř
  • 1 lžíce másla
  • větvička čerstvého tymiánu

Bramborová kaše:
  • 300 g brambor
  • 1,5 dl mléko
  • 1 lžíce másla sůl
  • ½ lžičky wasabi pasty

Pyré z červené řepy:
  • 300 g červené řepy pařené
  • 1 lžíce červeného octu

Šalotková omáčka:
  • 2 dl bílého vína
  • 1 šalotka nebo
  • ½ červené cibule
  • šťáva z ½ citronu
  • bobkový list
  • celý pepř
  • 200 g másla
  • 0,5 dl smetana
Bramborová kaše s wasabi:
1. Omyté brambory zalijte vodou, osolte a uvařte ve slupce doměkka.
2. Uvařené brambory oloupejte, prolisujte, přilijte teplé mléko s máslem a vše promíchejte. Do kaše vmíchejte wasabi pastu a dochuťte solí.

Pyré z červené řepy:
3. Červenou řepu překrájejte a uvařte doměkka. Ještě teplou řepu rozmixujte s máslem na pyré a přidejte ocet. Pyré z červené řepy následně propasírujte přes jemné sítko a dochuťte solí a pepřem.

Šalotková omáčka:
4. Oloupanou šalotku nasekejte nadrobno, do rendlíku nalijte víno, citrónovou šťávu a celý pepř, přidejte šalotku a bobkový list a tymián. Vše přiveďte k varu a nechte zredukovat na polovinu. Snižte teplotu (nesmí vařit!), přilijte smetanu a postupně zašlehejte máslo do omáčky, dokud nezhoustne. Nakonec omáčku dochuťte solí a mletým pepřem.

Filé z lososa:
5. Na rozpáleném oleji opečte lososa nejdříve kůží dolů, přidejte tymián a opékejte cca. 2 minuty z obou stran. Opečenou rybu přeložte do žáruvzdorné mísy, osolte, opepřete, přidejte máslo, tymián a bobkový list a pečte v předehřáté troubě při 180 ̊ C přibližně 10 minut.
6. Na střed talíře rozprostřete pyré z červené řepy, na něj dejte bramborovou kaši s wasabi a porci lososa kůži nahoru. Přidejte šalotkovou omáčku a podávejte.

K přípravě receptu se vám bude hodit