Crumble s jahodami a rebarborou

Crumble topping (drobenka):
- 80 g vychlazeného másla
- 60 g pražených plátků mandlí
- 60 g hladké mouky
- 50 krupicového cukru
- špetka soli
- vanilkový extrakt dle chuti
Rebarborová náplň:
- 250 g rebarbory
- 150 g jahod
- 2 lžíce meruňkového džemu
- 1 lžíce medu
- 100 g krupicového cukru
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- 20 ml grenadinového sirupu
- půl lžičky mletého zázvoru
Postup na drobenku:
Nasucho upražené mandle smíchejte s moukou, solí, cukrem a vanilkovým extraktem. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a vše vypracujte do podoby drobenky.
Postup na náplň:
Očištěnou rebarboru nakrájenou na kousky o velikosti zhruba 3 cm a dejte na plech, posypte cukrem a zakápněte grenadinou a krátce zlehka poduste. Neměla by být příliš uvařená, aby stále držela tvar. Změklou rebarboru posypte zázvorem, přidejte jahody, med, džem, citronovou kůru a šťávu, zlehka promíchejte a vložte do zapékací misky. Na rebarboru nasypte crumble – drobenku a dejte zapéct do trouby při 180°C po dobu cca 10 minut nebo do zezlátnutí.
TIP: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou sypanou pistáciemi.

















