info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyVaření a pečeníCo všechno rýžovar umí? Není to jen o rýži

Co všechno rýžovar umí? Není to jen o rýži

Věděli jste, že rýžovar je všestranný kuchyňský pomocník, ve kterém uvaříte kromě rýže i zeleninu, bulgur či quinou, nebo třeba čočku? Přístroj funguje na principu vaření v páře a díky tomu uchovává v potravinách velké množství vitamínů a minerálů. Podívejte se tedy, co vařit v rýžovaru kromě rýže.
Elektrický rýžovar GrandCHEF - obrázek
S Elektrickým rýžovarem GrandCHEF připravíte nejen všechny druhy rýže, tedy hnědou, dlouhozrnnou, krátkozrnnou, jasmínovou i basmati, ale i obiloviny, jako jsou quinoa a bulgur. V rýžovaru ale uvaříte i luštěniny, například čočku.
Elektrický rýžovar GrandCHEF - obrázek

Co uvařit v rýžovaru kromě rýže?

Quinoa v rýžovaru

Poměr:

  • 1 hrnek quinoy
  • 2 hrnky vývaru nebo vody
V celonerezovém košíku na cezení nebo sítu důkladně propláchněte quinou. Vložte ji do rýžovaru a zalejte vodu nebo pro lepší chuť vývarem. Quinoa se v rýžovaru vaří 15 až 25 minut podle druhu, který připravujete: černá quinoa se vaří déle než bílá.

Bulgur v rýžovaru

Poměr:

  • 1 hrnek bulguru
  • 1 hrnek vody
Vysypejte bulgur do rýžovaru a zalijte ho vodou v uvedeném poměru. Rýžovar uzavřete a bulgur vařte. Poté, co se rýžovar automaticky vypne (přepne z režimu COOK do režimu WARM), nechte bulgur v rýžovaru temperovat neboli dojít. Celková doba přípravy by měla trvat alespoň 55 minut.

Čočka v rýžovaru

Připravte si:

  • 1 hrnek čočky
  • ½ litru zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
Čočku propláchněte a nasypejte do rýžovaru. Přidejte k ní vodu nebo zeleninový vývar, bobkový list a prolisovaný česnek. Rýžovar uzavřete a zapněte. Po 40 minutách čočku zkontrolujte. Pokud ještě není měkká a potřebuje více času, dejte ji vařit na dalších 10 minut a pak ji znovu zkontrolujte. Před podáváním čočku pokapejte lžící olivového oleje.

Rizoto v rýžovaru

Připravte si:

  • olivový olej
  • máslo
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 hrnku rýže Arborio
  • 3 hrnky vývaru
  • žampiony nakrájené na kousky
  • čerstvé lístky tymiánu
  • jemně nastrouhaný parmazán
Do rýžovaru dejte cibuli nakrájenou nadrobno, prolisovaný česnek, trochu másla a oleje. Všechno promíchejte, a potom rýžovar uzavřete a na 5 minut ho zapněte. Po této době do rýžovaru přidejte rýži, vývar a houby. Suroviny promíchejte, rýžovar zavřete a vařte rizoto 25-30 minut. Při servírování rizoto ozdobte lístky čerstvého tymiánu a jemně nastrouhaným parmazánem.