info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyMasovéČeský fenomén: ZABIJAČKA!

Český fenomén: ZABIJAČKA!

ReceptyMasové
5. 2. 2020
Zabijačka - obrázek
Historie zabijaček sahá až do dávného pravěku, vlastně do doby, kdy člověk skolil prvního kance. Už tenkrát byl úlovek důvodem k oslavě pro celou vesnici a tento prastarý rituál plný jídla a pití obecně platí dodnes. Také o celá staletí později představuje pravá vesnická zabijačka společenskou událost, při které se sejde celá rodina, přátelé i sousedi.

V dobách našich babiček a dědů se zabijačky konaly převážně v zimních měsících, kdy se díky mrazu maso lépe skladovalo. Čas hojnosti a radovánek trval přesně do masopustního úterý, po něm od Popeleční středy až do Velikonoc následovalo období půstu. Dnes už nemusíte čekat do zimy, abyste si mohli pochutnat na zabijačkových specialitách. Ani nemusíte čekat, až ze selátka vykrmíte pořádného pašíka. Vlastně k tomu nepotřebujete ani dvorek. Jednoduše si můžete v řeznictví kdykoliv během roku koupit vše potřebné a pustit se do příprav vepřových hodů třeba i v panelákovém bytě. Není na tom nic složitého, postačí vám k tomu správná výbava a osvědčený recept. Třeba na zabijačkový guláš od našeho šéfkuchaře Pavla.
 
Malý tlakový hrnec ULTIMA+ guláš - obrázek


Zabijačkový guláš

• 1 kg vepřového plecka • 500 g vepřového srdce • 300 g vepřových jater • 250 g vepřových ledvinek • 200 g cibule • 100 g uzeného špeku • 70 g vepřového sádla • 5 g sladké papriky • 5 g pálivé papriky • vepřový vývar • špetka drceného kmínu • dle chuti česnek, majoránka, sůl a pepř

Maso, srdce, ledvinky a játra nakrájejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s kmínem v Tlakovém hrnci ULTIMA+ orestujte na sádle dozlatova. Vložte nakrájené maso, osolte, opepřete a nechte zatáhnout. Přidejte srdce, ledvinky a restujte ze všech stran asi 3 minuty. Poté přidejte játra, přisypte obě papriky, opět krátce orestujte a zalijte vývarem. Vývaru nalijte tolik, aby byly všechny suroviny ponořené. Vařte asi 30 minut. Dochuťte třeným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.
 
Zabijačka - obrázek


Den D je plný práce i jídla

Co by to bylo za zabijačku, aby se neochutnávalo už během dne. Pradávný rituál začíná za rozbřesku s příchodem mistra řezníka, nedlouho po skolení čuníka už se jako svačinka podává první chod – pečený bůček s chlebem. Pokračuje se ovarem a křenem silným jako zvon, k obědu nesmí chybět bílá ovarová polévka s kroupami. A kdo vydrží do večeře, pochutná si na čerstvých jitrnicích, jelítkách se zelím a samozřejmě na tmavé polévce se zvučným názvem „prdelačka“.
 
Polévka prdelačka - obrázek


Víte, kde se vzalo označení prdelačka?

Zcela jasné vysvětlení pro tento název není, existuje hned několik variant. Nám se nejvíce líbí verze žertovného zkomolení výrazu trdelačka od slova trdlo nebo také trdlovat = točit se dokola. U tmavé zabijačkové polévky se totiž do základní ovarové polévky přidává krev. A aby se krev nesrazila, musí se neustále míchat dokola.
 
Šunkovar PRESTO, s teploměrem, šunka - obrázek


Nejlepší je domácí

Na domácí šunku bez „éček“ je machr Šunkovar PRESTO! Stejně jako na vynikající paštiky a teriny, umí dokonce i lahodné brambory ve smetaně. Všechny tyto vynikající recepty jsou součástí balení. Tady máte jeden speciální:
 

Domácí vepřová šunka se švestkami a ořechy

• 1 kg vepřové kýty • 18 g kuchyňské soli • 4 g řeznické nakládací solicí směsi • 1 dl vody • 4 g cukru moučka • 30 g sušených švestek • 30 g loupaných vlašských ořechů

Dvě třetiny masa nakrájejte na kostky o velikosti 2 × 2 cm, zbytek masa pomelte v Mlýnku na maso HANDY. V 1 dl vody rozpusťte sůl, řeznickou nakládací směs a cukr. Smíchejte s masem, přidejte švestky a ořechy, vše důkladně promíchejte. Připravenou směsí naplňte Šunkovar PRESTO, max. 1 cm pod horní okraj, náplň důkladně stlačte. Šunkovar uzavřete, dejte do lednice a nechte 48 hodin odležet. Při dušení šunky postupujte podle návodu k použití. Hotovou šunku před porcováním vychlaďte.

Náš tip: Díky řeznické nakládací soli získá šunka krásnou růžovou barvu a déle vám vydrží. Pokud v receptu použijete pouze běžnou kuchyňskou sůl, bude šunka barevně nevýrazná a její trvanlivost kratší.
 
Zabijačka - jitrnice - obrázek


Špejlované poklady

Kdo by neznal onu slavnou jitrnici, jakou svět neviděl, z oblíbené české pohádky. Tenkrát ji skutečně nikdo neviděl, vy se však na ty své domácí nebudete moct vynadívat. A nejen na jitrnice, ale také klobásy a jelítka. S Mlýnkem na maso HANDY vám jejich plnění půjde pěkně od ruky.