Úvodní strana/TESCOMA blog/Recepty/Sladké dobroty/Červnové tipy: vyzkoušejte 5 receptů na zpracování květů černého bezu
Červnové tipy: vyzkoušejte 5 receptů na zpracování květů černého bezu

Podle omamné vůně rozkvetlého bezu bezpečně poznáte, že léto je konečně tady. Bílé květy velké jako talíře bývají na začátku června vidět na hrázích, okolo cyklostezek nebo i u domů, kde je majitelé dříve vysazovali na ochranu svých stavení před zlými silami. Víkendové odpoledne přímo vybízí k tomu, abyste spojili příjemné s užitečným, během procházky jich nasbírali plný koš a potom si z nich připravili alespoň jednu z pochoutek, díky které doslova ochutnáte léto.
Než se pustíte do samotného vaření, je dobré o květech černého bezu vědět několik věcí:
Než se pustíte do samotného vaření, je dobré o květech černého bezu vědět několik věcí:
- Nikdy je nesbírejte u silnice, kde je znečišťují výfukové plyny.
- Nejlepší je květy posbírat za teplého slunečného odpoledne, kdy jsou nejvíce rozevřené, a uvolní tak maximum vůně a chuti.
- Před použitím v kuchyni je po jednom důkladně protřepejte, abyste se zbavili všech broučků a jiných hmyzích obyvatel. Pozor, neomývat – přišli byste o cenný pyl!
- Nakonec odstraňte co nejvíce stonků a větviček, aby vám zbylo pouze bílé květenství – kromě něj a plodů obsahuje totiž zbytek rostliny toxiny, které nejsou našemu zdraví příliš prospěšné.

Bezový sirup z květů
Osvěžující sirup nezaměnitelné chuti využijete v řadě dalších receptů a vydrží vám klidně i rok.- 1 kg cukru
- 1,5 l vody
- 4 citrony (nejlépe bio nebo důkladně očištěné)
- 30–50 květů černého bezu
- 55 g kyseliny citronové
Využití bezového sirupu je takřka nekonečné – kromě tradiční limonády jej můžete přidávat do koktejlů, zmrzliny, s jeho pomocí ozvláštníte tradiční salátovou zálivku vinaigrette, ledové čaje a všechny vaše pečené kreace.
Specialitou je alkoholický koktejl Hugo, ve kterém hraje sirup z bezových květů nezastupitelnou roli. Není nic jednoduššího, než si jej s pomocí výrobníku sycených nápojů připravit, pozvat pár přátel a vychutnat si letní podvečer se sklenkou vychlazeného drinku v ruce.

Koktejl Hugo
Na láhev Výrobníku sycených nápojů myDRINK našroubujte odšťavňovač a do láhve vymačkejte 2 limetky. Odšťavňovač sejměte a do láhve přidejte 80 ml sirupu z květů černého bezu, 300 ml vody a 400 ml bílého vína.Láhev uzavřete a vložte do výrobníku. Tlačítko pro sycení stiskněte krátce (méně než sekundu) 6 až 10 krát po sobě a připravte osvěžující koktejl Hugo.
Láhev vyjměte z výrobníku, zvedněte šedý uzávěr pro pomalé odvzdušnění a vyčkejte, až přebytečný plyn odejde z láhve a přestane syčet. Modré tlačítko pro rychlé odvzdušnění nepoužívejte!
Koktejl Hugo nalijte do sklenic s ledem a lístky máty a podávejte.
Nápoj doladíte k dokonalosti tím, že si ve tvořítku na led zamrazíte pár bezových květů – výsledný efekt při podávání ohromí určitě nejen vás!
Bezový „cider“
- 450 g cukru
- 2 velké / 3 malé citrony (nejlépe bio nebo důkladně očištěné)
- 2 lžíce jablečného octa
- 3,8 litru vody
- 10 květů černého bezu

Bezové smaženky neboli kosmatice
Naslano nebo nasladko – netradiční „řízek“ si zamilujete.- ¼ l mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- cca 120 g / 3 lžíce hladké mouky
- špetka kypřicího prášku / lžíce piva
- slunečnicový olej na smažení
- podle chuti: sýr (např. parmezán) nebo cukr a skořice
Pokud jste zvolili slanou variantu, podávejte bezové smaženky třeba s bramborovou kaší a okurkovým salátem, nebo jen tak s česnekovým dipem. Sladkou verzi dokončete obalením v cukru se skořicí a servírujte například ke kávě.
Dobrý tip: nebojte se zvolit varianty ingrediencí dle svých preferencí – mléko polotučné nebo plnotučné, mouka špaldová, celozrnná,…

Bezové madlenky
Rozplývající se sladkou francouzskou pochoutku by měl alespoň jednou ochutnat každý. Zkuste třeba voňavou letní variantu!- 80 g másla (+ na vymazání formiček)
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce
- 120 g mouky (+ na vysypání formiček)
- 1 lžička kypřicího prášku
- 3 lžíce bezového sirupu
Nakonec hotové madlenky posypte cukrem, polejte jednoduchou polevou z moučkového cukru a bezového sirupu, nebo je snězte jen tak. Buď jak buď, chutnat vám budou určitě!
Bude se vám hodit:
0






























