info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyVaření a pečeníČanojů aneb jak správně připravit japonský zelený čaj

Čanojů aneb jak správně připravit japonský zelený čaj

Japonsko je plné rituálů, mezi nejznámější patří bezesporu čanojú – čajový obřad. ačkoli čaj sem doputoval z číny, byli to japonští vzdělanci, umělci a samurajové, kteří dovedli servírování a popíjení k dokonalosti. při čajovém obřadu totiž nejde tak o samotný nápoj, ale především o odpoutání se od každodenních starostí, o uvolnění těla a mysli. je cestou k harmonii a jednotě člověka s přírodou. a i když má čanojú přísná pravidla a řád, fascinuje svou ladností a krásou.
Japonský zelený čaj - obrázek

K nevšední ceremonii se používá matcha čaj, který se vyrábí z nejkřehčích čajových lístků sbíraných na speciálně zastíněných čajových plantážích začátkem jara. Právě z první jarní sklizně pochází čaje té nejvyšší kvality. Obecně můžeme japonské čaje rozdělit do tří skupin: Bancha – běžné čaje denní spotřeby, Sencha – střední kvalita a čaje typu Gyokuro – nejkvalitnější, s vyšším množstvím chlorofylu a jemnějším aroma, sbírané a tříděné ručně. Jak už jste asi pochopili, řeč je stále o zeleném čaji. Japonsko je producentem téměř výhradně zeleného čaje, s černým se skoro nesetkáte. Zajímavostí je, že pouze asi 2 % putují na vývoz, zbylých 98 % je určeno pro vlastní domácí trh.
Jak zelený japonský čaj správně připravit?
Základ zní, nevařit. Vařením a vroucí vodou znehodnotíte jeho příjemné vlastnosti. Voda by naopak měla mít nižší teplotu, maximálně 80 °C. Ať už připravujete jakýkoli druh čaje, vždy vodu nejdříve převařte, poté ji nechte zchladnout. Přesně s tímto postupem vám pomůže Rychlovarná konvice PRESIDENT.
Také budete potřebovat konvici na luhování. Ideální je skleněná, protože krásně vidíte barvu nálevu. A samozřejmě nesmí chybět sítko. Pak už stačí jen pustit relaxační hudbu a Ryokucha, japonsky čaj, se může podávat.
Bude se vám hodit: