Připravte si:
- 220 g hladké mouky speciál 00 extra
- 100 g hrubé mouky
- 165 g másla
- 35 g krystalového cukru
- 1 žloutek
- 70 ml mléka
- 4,7 g sušeného droždí (nebo 17 g čerstvého)
- špetka soli
Na makovou náplň: - 180 g krystalového cukru
- 300 g mletého máku
- 20 g másla
- 8 g vanilinového cukru
- 280 ml mléka
- kůru z 1 citronu
- špetka skořice
Postup:
Prosejte do mísy hladkou a hrubou mouku, přidejte cukr a pečlivě promíchejte. Uprostřed udělejte důlek a nalejte vlažné mléko. Nasypte sušené droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte žloutek, sůl, změklé máslo a vymíchejte hladké nelepivé těsto. Nechte ho znovu krátce kynout, cca 20 minut. Odvažte 30g díly těsta a vytvarujte z nich malé bochánky. Přikryjte je utěrkou a nechte 10 minut kynout. Každou porci rozválejte do tvaru oválu, přidejte makovou náplň a zabalte. Vytvarujte rožky, dejte je na vymazaný plech nebo pečicí papír. Potřete je rozšlehaným žloutkem zředěným vodou, nechte je mírně oschnout a znovu kynout alespoň 15 minut. Na závěr je znovu potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v troubě při teplotě 200 °C přibližně 15–20 minut do zlatohnědé barvy. Po upečení je potřete rozpuštěným máslem.
Příprava makové náplně:Dejte v hrnci vařit mléko s krystalovým a vanilinovým cukrem. Přisypte mletý mák, promíchejte, krátce povařte a odstavte. Vmíchejte máslo, citronovou kůru a skořici. Náplň nechte vychladnout.