Zeleninový koláč

Ingredience na cca 8 ks:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 50 ml ledové vody
  • špetka soli

 

Náplň:

  • 4-5 brambor více barev
  • 2 menší cukety
  • 250 g mascarpone
  • 100 g bylinkového pesta
  • 1 vejce
  • sůl a pepř

 

Postup:

Nejprve připravte křehký korpus z mouky, másla, ledové vody a špetky soli. Suroviny zpracujte v bochánek těsta a nechte zabalené v potravinové fólii v lednici nejlépe do druhého dne. Pak těsto rozválejte na plát silný kolem půl centimetru, měl by být o něco větší než forma. Těsto vtlačte do tukem vymazané formy až ke krajům a zbytky těsta, které přečnívají, odřízněte. Formu dejte na hodinu do lednice. Po vytažení z lednice dno korpusu propíchejte vidličkou, vložte pečicí papír, vysypte fazolemi, aby se těsto zatížilo, a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 10 minut. Po vytažení z trouby odstraňte pečicí papír s fazolemi a předpečený korpus potřete rozšlehaným vajíčkem. Před dalším plněním nechte korpus vychladnout.

Na náplň nakrájejte brambory a cukety na dlouhé plátky (doporučujeme zelené i žluté cukety, žluté i modré brambory, koláč tak získá hezké, zajímavé barvy). Plátky dejte stranou na papírový ubrousek. Smíchejte mascarpone, bylinkové pesto, vejce, přidejte sůl a pepř a směs dejte na vychladlý korpus. Z nakrájené zeleniny vytvořte spirálu uvnitř korpusu. Zeleninu potřete olejem, posypte tymiánem a ještě je případně dle potřeby osolte a opepřete. Pečte v troubě při 180 °C přibližně 1 hodinu.