info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyVelikonoční speciál

Velikonoční speciál

Rádi o Velikonocích pečete? Upečte letos kromě beránka třeba velikonoční jahodový věnec, mazanec nebo křupavé kešu sušenky. Ani delikátní perníčky s motivy svátků jara by vám neměly chybět. Ze slaných dobrot pro vás máme neodolatelnou jarní nádivku. O recept na tradičního beránka samozřejmě nepřijdete, připojujeme i ten. Tak neváhejte a udělejte z Velikonoc pořádnou gastronomickou událost!


Jahodový velikonoční věnec

Na těsto budete potřebovat:
  • 250 ml vody
  • špetku soli
  • 3 lžičky cukru krystal
  • 88 g másla
  • 150 g bezlepkové mouky
  • 5 středně velkých vajec
  • 20 g mandlových lupínků na posypání
na cukrářský krém
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • 40 g kukuřičného škrobu
na šlehačkový krém
  • 170 g smetany na šlehání
  • 170 g mascarpone
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr + vanilka
na čokoládovou ganache
  • jahody
  • 70 g hořké čokolády
  • 70 g šlehačkové smetany
  • cukr moučka na posypání
  • Příprava cukrářského krému: Dáme vařit mléko, do kterého jsme přidali vnitřek vanilkového lusku. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme škrob, zalijeme vroucím mlékem, přidáme do hrnce a povaříme. Necháme vychladnout přikryté potravinovou folií a nakonec vyšleháme dohladka.
  • Příprava šlehačkového krému: Vyšleháme smetanu s mascarpone, vanilkou, cukrem a vanilkovým cukrem.
  • Příprava ganache krému: Čokoládu zalijeme horkou smetanou, necháme rozpustit a máme hotovou čokoládovou ganache.
Postup:
Na odpalované těsto dáme vařit vodu, máslo, cukr a sůl. Do vroucí směsi přimícháme mouku a necháme povařit, dokud se těsto neodlepuje od stěn hrnce. Do vychladlé směsi zapracujeme po jednom vejci. Na pečicí papír naneseme těsto do tvaru věnce o průměru 20 cm a posypeme ho mandlovými lupínky. Použijeme 2/3 připraveného odpalovaného těsta. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi 24 minut a následně ještě 12 minut dopečeme při teplotě 170 stupňů Celsia. Ze zbylého těsta stejným způsobem připravíme tenší věnec stejného průměru.
Upečený silnější věnec překrojíme a spodní část naplníme cukrářským krémem. Na krém položte spodní část překrojeného tenkého věnce, naplňte ji čokoládovou ganache, nahoru naklaďte kousky jahod a přikryjte horní částí tenkého věnce. Šlehačkový krém neneste pomocí sáčku na vrch a boky tenkého věnce. Nakonec přikryjte horní částí silnějšího věnce a posypte moučkovým cukrem.
NÁŠ TIP: Pro přípravu těsta a krémů vám přijde vhod robot PRESIDENT!


Velikonoční beránek

Ingredience:
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • lžíce citronové šťávy
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • sníh ze 4 bílků
  • 240 g polohrubé mouky
Postup:
Z krupicového cukru, vajec, žloutků, vanilkového cukru, citronové šťávy a strouhané kůry z 1 citronu připravte pěnu, do které postupně vmíchejte bílkový sníh a polohrubou mouku. Formu vystříkejte olejem do pečicích forem DELÍCIA  nebo důkladně vymažte pokrmovým tukem a vysypte polohrubou moukou. Těsto přelijte do formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečte cca 45 minut. Hotového beránka přeneste ve formě nad vhodnou podložku, otočte dnem vzhůru a vyklopte.

Dobrý tip: Pokud beránka nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou a po cca 10 minutách formu z beránka sejměte.

 

Co ještě vám na Velikonoce přijde vhod?

Razítko na sušenky DELÍCIA, 6 velikonočních motivů - obrázek


Křupavé kešu sušenky

Ingredience:
  • 100 g měkkého másla
  • 100 g cukru krupice
  • vanilkový extrakt dle chuti
  • 1 žloutek
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g jemně mletých kešu oříšků
Postup:
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, které nechte chvíli odpočinout. Poté jej vyválejte a vykrajujte i razítkujte libovolné tvary. Pečte přibližně 10 minut na 180 °C.
Vykrajovátka velikonoční DELÍCIA, 8 ks - obrázky


Velikonoční perníčky s vůní kardamonu

Ingredience:
  • 400 g hladké mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 3 lžíce tekuté melasy
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžíce mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1/2 lžíce jedlé sody
  • 100 ml vody
Postup:
Smíchejte rozpuštěné máslo, vodu, cukr a melasu. Přidejte prosátou mouku s kořením, sůl, sodu a zpracujte těsto, které nechte přes noc odležet v lednici. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát, vykrajujte tvary a pokládejte na plech vyložený papírem na pečení DELÍCIA. Pečte asi 5 minut na 200 °C.


Mazanec

Ingredience:
  • 310 g hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 60 g cukru krystal
  • 50 g změklého másla
  • 40 g rozinek máčených v rumu
  • 40 g kandované cedrátové kůry
  • 20 g drcených mandlí
  • 20 g drcených pistácií
  • 10 g medu
  • 10 g čerstvého droždí
  • 2 g soli
  • 1 ks vejce velikosti M
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • 1 vejce na potření
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • mandle na posypání – plátky
Postup:
Do mísy dejte mouku, rozdrobené droždí, zalijte teplým mlékem, přidejte med, cukr, pomerančovou kůru, sůl, kardamom, vejce a vše promíchejte v kuchyňském robotu. Na závěr přidejte změklé máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto.

Do hotového těsta přidejte pistácie, mandle, rozinky, kandovanou kůru a vše zapracujte do těsta. Těsto dejte kynout na teplé místo na cca 1 hodinu. Z vykynutého těsta vypracujte bochánek, dejte na plech a nechte opět kynout cca 30 minut.

Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, utvořte malý kříž na středu a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 10 minut, potom teplotu upravte na 160 °C a dopečte dozlatova cca 30 minut.
Zapékací mísa DELÍCIA 28 x 18 cm - obrázek


Velikonoční nádivka


Ingredience:
  • 320 g uzeného masa
  • 160 g bílého chleba bez okraje
  • 100 g listů medvědího česneku
  • 20 ml olivový olej
  • 5 vajec
  • 1 cibule
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička celého koriandru
  • 1 lžička celého fenyklu
  • Muškátový oříšek dle chuti
  • Máslo na vymazání pečící formy
  • Sůl, pepř
  • Květy hluchavky, violky vonné, medvědího česneku a sedmikrásky
Postup:
Z plátků chleba odstraňte okraje, nakrájejte na menší kostky a dejte do mísy. Uzené maso nakrájejte na menší kousky a přidejte k chlebu. Česnek nasekejte na malé kousky a vsypte do mísy k ostatním surovinám. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte na oleji spolu s čerstvým tymiánem a přidejte do mísy. Ke směsi přidejte vejce, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasucho praženým koriandrem s fenyklem, které jste rozdrtili v hmoždíři najemno. Všechny suroviny promíchejte a vložte do máslem vymazané pečicí formy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 30 minut. Upečenou nádivku posypejte několika květy hluchavky, violky vonné, česneku a sedmikrásky. 

NÁŠ TIP: Zapékací mísy DELÍCIA jsou skvělé pro pečení, zapékání, servírování i skladování pokrmů!


Při přípravě slaných pokrmů se neobejdete bez: