Velikonoční beránek nasladko i naslano

Sladká varianta beránka
Ingredience:
- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- lžíce citronové šťávy
- strouhaná kůra z 1 citronu
- sníh ze 4 bílků
- 240 g polohrubé mouky
Postup:
Z krupicového cukru, vajec, žloutků, vanilkového cukru, citronové šťávy a strouhané kůry z 1 citronu připravte pěnu, do které postupně vmíchejte bílkový sníh a polohrubou mouku.
Formu vystříkejte olejem do pečicích forem DELÍCIA nebo důkladně vymažte pokrmovým tukem a vysypte polohrubou moukou.
Těsto přelijte do formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečte cca 45 minut.
Hotového beránka přeneste ve formě nad vhodnou podložku, otočte dnem vzhůru a vyklopte.
Dobrý tip: Pokud beránka nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou a po cca 10 minutách formu z beránka sejměte.
Formu vystříkejte olejem do pečicích forem DELÍCIA nebo důkladně vymažte pokrmovým tukem a vysypte polohrubou moukou.
Těsto přelijte do formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečte cca 45 minut.
Hotového beránka přeneste ve formě nad vhodnou podložku, otočte dnem vzhůru a vyklopte.
Dobrý tip: Pokud beránka nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou a po cca 10 minutách formu z beránka sejměte.

Slaná varianta beránka
Nachystejte si:
- 350 g uzeného masa
- 200 g rohlíků
- 50 g medvědího česneku
- 50 g kopřiv
- 7 vajec
- 1 cibule
- 1 šalotka
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička fenyklu rozdrceného v hmoždíři
- 1 lžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžička celého fenyklu
- muškátový oříšek dle chuti
- sůl a pepř
- máslo na vymazání formy
Postup:
Pečivo nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Na oleji orestujte cibuli a šalotku, přidejte uzené maso, lehce orestujte a dejte vychladnout. Mezitím nasekejte kopřivy a česnek na drobné kousky a přidejte k pečivu. Dále přidejte vejce, tymián, fenykl a muškátový oříšek, dochuťte solí a pepřem. Při solení buďte opatrní, protože uzené maso může být slané samo o sobě. Vychladlé maso pečlivě smíchejte s ostatními ingrediencemi. Směs vložte do máslem vymazané formy a pečte na 180 °C asi 45 minut do zezlátnutí. Po upečení vyklopte a nechejte vychladnout.
0

















