info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyVánočka s mandlemi a rozinkami

Vánočka s mandlemi a rozinkami

Doba přípravy: 285 min
Náročnost: ***

Ingredience (2 vánočky):

1 kg polohrubé mouky
250 g másla
200 g krupicového cukru
80 g droždí
50 g rozinek
50 g mandlí (lupínky)
4 žloutky
0,5 l mléka
1 lžička soli
1 citrón (kůra)
1 vejce na potírání

  1. Příprava kvásku: droždí rozdrobte do mísy, přidejte špetku cukru, přilijte 1 dl teplého mléka, zaprašte malým množstvím mouky a nechte na teplém místě vykynout cca 15 minut.
  2. Prosejte mouku s přidejte do ní sůl, vytvořte důlek do kterého přidejte cukr, rozehřáté máslo s mlékem, rozšlehané žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru. Přidejte vykynutý kvásek a rozinky.
  3. Těsto propracujte dohladka, až se přestane lepit na stěny mísy. Poté ho vyklopte z mísy na pomoučený vál, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 3 hodiny.
  4. Z těsta rozválejte prameny a spleťte vánočku, kterou nechejte na plechu ještě chvíli vykynout. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte sekanými mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 200 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a pečete dalších cca 30 minut. Zda je vánočka upečená zjistíte vpíchnutím špejle do jejího středu. Špejle by neměla po vytažení lepit. Vánočku servírujte sypanou moučkovým cukrem.

K přípravě receptu se vám bude hodit