Vánočka, kterou si můžete upéct kdykoli v roce

 

K Vánocům, ale nejen k nim, neodmyslitelně patří i tradiční vánočka. Můžete ji uplést ze čtyř, šesti, nebo dokonce devíti pramenů a pak jen doufat, že se vám vaše umělecké dílo v troubě „nerozjede“. Pokud ale nemáte na experimenty dost času, jistě vám přijde vhod šikovná keramická forma DELÍCIA.

• vánočka bude díky propracovaným detailům krásně tvarovaná

• o rovnoměrné propečení se postará prvotřídní silnostěnná keramika, z níž je forma vyrobena

• díky atraktivní dvoubarevné glazuře vypadá stylově, takže poslouží také jako dekorace

Pokud se rozhodnete vánočku z naší formy vyzkoušet, máme pro vás recept: 

Máslová vánočka

Připravte si

• 500 g hladké mouky

• 100 g cukru krupice

• 100 g rozpuštěného másla

• 40 g droždí

• 2 žloutky

• 2 dl mléka

• trocha soli

• rozinky

• sekané mandle

Do mléka s trochou cukru rozdrobte droždí a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte vlažné rozpuštěné máslo, žloutky i kvásek a vypracujte hladké těsto. Na závěr do něj přisypte sekané mandle a rozinky a počkejte přibližně tři čtvrtě hodiny až hodinu, dokud nevykyne (doba kynutí závisí na teplotě v místnosti).

Keramickou formu vymažte máslem, naplňte těstem a dejte kynout další hodinu. Pečte při 160 °C asi 45 minut, ihned po upečení vánočku vyklopte a nechte vychladnout.

Podívejte se, jak se ve formě peče: