Úvodní strana/TESCOMA blog/Recepty/Sladké dobroty/Upečte na velikonoce dobroty, které návštěvám vyrazí dech
Upečte na velikonoce dobroty, které návštěvám vyrazí dech
Jahodový velikonoční věnec, plněné nepečené cukroví, křupavé kešu sušenky nebo jen tradiční beránek, který však vypadá jako živý? Udělejte letos z Velikonoc událost s pomocí vychytávek a receptů od TESCOMY.

Jahodový velikonoční věnec
Na těsto budete potřebovat:- 250 ml vody
- špetku soli
- 3 lžičky cukru krystal
- 88 g másla
- 150 g bezlepkové mouky
- 5 středně velkých vajec
- 20 g mandlových lupínků na posypání
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 100 g cukru
- 4 žloutky
- 40 g kukuřičného škrobu
- 170 g smetany na šlehání
- 170 g mascarpone
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr + vanilka
- jahody
- 70 g hořké čokolády
- 70 g šlehačkové smetany
- cukr moučka na posypání
Příprava cukrářského krému: Dáme vařit mléko, do kterého jsme přidali vnitřek vanilkového lusku. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme škrob, zalijeme vroucím mlékem, přidáme do hrnce a povaříme. Necháme vychladnout přikryté potravinovou folií a nakonec vyšleháme dohladka.
Příprava šlehačkového krému: Vyšleháme smetanu s mascarpone, vanilkou, cukrem a vanilkovým cukrem.
Příprava ganache krému: Čokoládu zalijeme horkou smetanou, necháme rozpustit a máme hotovou čokoládovou ganache.
Postup:
Na odpalované těsto dáme vařit vodu, máslo, cukr a sůl. Do vroucí směsi přimícháme mouku a necháme povařit, dokud se těsto neodlepuje od stěn hrnce. Do vychladlé směsi zapracujeme po jednom vejci. Na pečicí papír naneseme těsto do tvaru věnce o průměru 20 cm a posypeme ho mandlovými lupínky. Použijeme 2/3 připraveného odpalovaného těsta. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi 24 minut a následně ještě 12 minut dopečeme při teplotě 170 stupňů Celsia. Ze zbylého těsta stejným způsobem připravíme tenší věnec stejného průměru.Upečený silnější věnec překrojíme a spodní část naplníme cukrářským krémem. Na krém položte spodní část překrojeného tenkého věnce, naplňte ji čokoládovou ganache, nahoru naklaďte kousky jahod a přikryjte horní částí tenkého věnce. Šlehačkový krém neneste pomocí sáčku na vrch a boky tenkého věnce. Nakonec přikryjte horní částí silnějšího věnce a posypte moučkovým cukrem.
Křupavé kešu sušenky
budete potřebovat
- 100 g měkkého másla
- 100 g cukru krupice
- vanilkový extrakt dle chuti
- 1 žloutek
- 150 g hladké mouky
- 50 g jemně mletých kešu oříšků
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, které nechte chvíli odpočinout. Poté jej vyválejte a vykrajujte i razítkujte libovolné tvary. Pečte přibližně 10 minut na 180 stupňů Celsia.

Recept na velikonoční plněné cukroví (cca 60 ks)
Plněná část:- 300 g mletých vlašských ořechů
- 300 g moučkového cukru
- 1 vaječný bílek
- 1 lžíce tmavého rumu
Krémová náplň tradiční:
- 200 g másla
- 1 vanilkový cukr (13 g)
- 2 vejce
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce rumu
Tip: do špičky cukroví dejte před plněním krémem trochu rybízové marmelády.
Krémová náplň s pudingem:
- 125 g másla
- 100 g cukru
- vanilkový puding připravený z 250 ml mléka a 100 g cukru
- 2-3 lžíce tmavého rumu

Tradiční velikonoční beránek
Ingredience:- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- lžíce citronové šťávy
- strouhaná kůra z 1 citronu
- sníh ze 4 bílků
- 240 g polohrubé mouky
Dobrý tip: Pokud beránka nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou a po cca 10 minutách formu z beránka sejměte.
0



















