Tradiční velikonoční pečivo
Velikonoční svátky jsou spojené nejen s tradicemi, ale i s vůní domácího pečiva. Mazanec a jidáše patří mezi klasické dobroty, které by na svátečním stole neměly chybět. Vyzkoušejte osvědčené recepty, se kterými se vám vždy povedou!

Mazanec
Mazanec je jedním z nejstarších velikonočních pokrmů a jeho původ sahá až do středověku. Pekl se jako slavnostní chléb, symbolizující hojnost a štěstí. Oproti běžnému chlebu se obohacoval o mléko, máslo a vejce, což byly v minulosti vzácné suroviny. Hospodyně ho často zdobily křížem na povrchu, což mělo přinést požehnání a ochranu domu.
Ingredience:
- 310 g hladké mouky
- 125 ml mléka
- 60 g cukru krystal
- 50 g změklého másla
- 40 g rozinek máčených v rumu
- 40 g kandované cedrátové kůry
- 20 g drcených mandlí
- 20 g drcených pistácií
- 10 g medu
- 10 g čerstvého droždí
- 2 g soli
- 1 ks vejce velikosti M
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- 1 vejce na potření
- ½ lžičky mletého kardamomu
- Mandle na posypání – plátky
Postup:
Do mísy dejte mouku, rozdrobené droždí, zalijte teplým mlékem, přidejte med, cukr, pomerančovou kůru, sůl, kardamom, vejce a vše promíchejte v kuchyňském robotu. Na závěr přidejte změklé máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Do hotového těsta přidejte pistácie, mandle, rozinky, kandovanou kůru a vše zapracujte do těsta. Těsto dejte kynout na teplé místo na cca 1 hodinu. Z vykynutého těsta vypracujte bochánek, dejte na plech a nechte opět kynout cca 30 minut.
Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, utvořte malý kříž na středu a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 10 minut, potom teplotu upravte na 160 °C a dopečte dozlatova cca 30 minut.
Při přípravě mazance se hodí mít po ruce:

Jidáše
Jidáše mají svůj název podle biblického Jidáše Iškariotského. Tvarem připomínají provaz, na kterém se podle legendy oběsil. Pečou se na Zelený čtvrtek a tradičně se potírají medem, což má přinést zdraví a ochranu před nemocemi.
Nachystejte si:
Na cca 24 kousků:- 500 g hladké mouky
- 70 g másla
- 2 žloutky
- 300 ml smetany na vaření
- 80 g krupicového cukru
- 25 g droždí
- 4 g soli
- špetka strouhaného muškátového květu
- kůra ze 1/4 citronu
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
Postup:
Droždí smíchejte se lžičkou cukru, zalijte 100 ml smetany a přimíchejte lžíci mouky, nechejte vzejít kvásek. Všechny ostatní ingredience smíchejte v míse, přidejte kvásek a vypracujte v hebké nelepivé těsto. Zakryjte ho folií a nechejte zhruba hodinu kynout, až se zdvojnásobí jeho objem.
Těsto rozdělte na 24 dílků, ty tvarujte do válečků o délce 20 cm, stočte do uzlíku, který připomíná zajíčka a klaďte na plech vyložený pečicím papírem (uvedené množství vyjde na 2 plechy). Jidáše potřete vejcem rozšlehaným se 2 lžícemi vody a nechejte ještě 20 minut vykynout, troubu předehřejte na 190 stupňů. Vykynuté jidáše znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až zezlátnou a zpevní se. Med ohřejte, odstavte a vhoďte do něj máslo nakrájené na kostky, míchejte, dokud se nerozpustí. Vzniklou medovou omáčkou potřete upečené jidáše ihned po vyndání z trouby.
Těsto rozdělte na 24 dílků, ty tvarujte do válečků o délce 20 cm, stočte do uzlíku, který připomíná zajíčka a klaďte na plech vyložený pečicím papírem (uvedené množství vyjde na 2 plechy). Jidáše potřete vejcem rozšlehaným se 2 lžícemi vody a nechejte ještě 20 minut vykynout, troubu předehřejte na 190 stupňů. Vykynuté jidáše znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až zezlátnou a zpevní se. Med ohřejte, odstavte a vhoďte do něj máslo nakrájené na kostky, míchejte, dokud se nerozpustí. Vzniklou medovou omáčkou potřete upečené jidáše ihned po vyndání z trouby.
S receptem vám pomohou:
A víte, že máme nejkrásnější formu na velikonoční beránka?
0






























