info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyPolévkyTESCOMA Magazín doporučuje: Polévky pro zahřátí

TESCOMA Magazín doporučuje: Polévky pro zahřátí

ReceptyPolévky
1. 1. 2019
Když nadejde čas plískanic a prvních mrazíků, často je nejlepší nevytahovat nos z domu, navléct si teplé ponožky a připravit si pro sebe nebo rovnou pro celou rodinu zaručenou zahřívací klasiku – vydatnou polévku. Zbožňujeme zelňačku, hrstkovou, čočkovou, boršč i česnečku, ale pro tentokrát jsme se rozhodli vyzkoušet něco nového, na první pohled zajímavého a na první ochutnání výborného. Všechny polévky, které jsme vybrali, se skvěle hodí do chladných dní. Doufáme, že vaše chuťové buňky rozehřejí stejně jako ty naše…
Passatelli in brodo - obrázek
Passatelli in brodo aneb vývar s passatelli
Na hovězí vývar budete potřebovat:
• 1 kg hovězích kostí s kousky masa
• 2 mrkve
• 2 petržele
• 1/4 celeru
• 1 cibule bez slupky
• 1 lžíce octa
• pár kuliček nového koření
• 2 bobkové listy
• pár kuliček celého pepře
• sůl

Na passatelli pak:
• 145 g parmazánu
• 160 g strouhanky
• 4 vejce
• špetka muškátového oříšku
• sůl a čerstvě mletý pepř

Rozehřejte troubu na 200 °C a nechte v ní omyté kosti s masem mírně opéct a zatáhnout. Následně je i se šťávou, která z nich vytekla, vložte do dostatečně velkého nebo rovnou tlakového hrnce, přidejte očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kusy, ocet, koření a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Přiveďte k varu, ztlumte výkon a v běžném hrnci nechte probublávat minimálně 4 hodiny (můžete ale i déle), v tlakovém hrnci stačí asi hodina. Poté vývar slijte do čistého hrnce a přiveďte opět k mírnému varu. Dochuťte ho a zavařte v něm passatelli. Ty připravíte tak, že všechny ingredience smícháte a vytvoříte těsto. Pomocí lisu na těsto protlačte passatelli přímo do bublajícího vývaru. Když vyplavou na povrch, jsou hotové a můžete polévku podávat.
Krémová kuřecí polévka se smetanou a čedarem - obrázek
Krémová kuřecí polévka se smetanou a čedarem
Ingredience:
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 cibule
• 500 g kuřecích prsou
• 1 stroužek česneku
• 220 g sušených rajčat (naložených v oleji)
• 1 červená paprika
• 1 lžička mletého kmínu
• 1 lžička oregana
• 1 lžička kajenského pepře
• 500 ml kuřecího vývaru
• 250 ml smetany
• 100 g krémového sýru
• 150 g strouhaného čedaru
• sůl a pepř
• čerstvá petrželka

V tlakovém hrnci (výsledek bude lepší než v obyčejném hrnci, ale můžete ho také použít) rozehřejte olej a krátce na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěná prsa v celku, osolte, opepřete a nechte zatáhnout. Přidejte drcený česnek, na kousky nakrájená sušená rajčata, na plátky nakrájenou papriku a koření, promíchejte a zalijte vývarem (případně dolejte vodou tak, aby bylo vše ponořené). Uzavřete tlakový hrnec a vařte asi 15 minut (v obyčejném hrnci asi hodinu). Po uvaření vyndejte kuřecí maso na prkénko a pomocí vidličky ho natrhejte na malé kousky. Vraťte do hrnce, přidejte smetanu a oba sýry a polévku prohřejte, aby se dokonale rozpustily. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s čerstvou petrželkou.
Italská knedlíčková polévka s citrónem - obrázek
Italská knedlíčková polévka s citrónem
Budete potřebovat:
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 cibule
• 2 menší mrkve
• 2 stroužky česneku
• špetka tymiánu
• 1,5 l kuřecího vývaru
• 3 lžíce citrónové šťávy
• 100 g malých těstovin (např. orzo)
• hrst čerstvé petrželky
• sůl a čerstvě mletý pepř
• plátky citrónu na ozdobu
• 50 g strouhaného parmazánu

Na masové knedlíčky budete potřebovat:
• 500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
• 1 malá cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 lžička provensálských bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka)
• menší hrst čerstvé petrželky
• 1 menší vejce
• 50 g strouhaného parmazánu
• 100 g strouhanky
• 150 g ricotty
• 1 lžička soli

Troubu předehřejte na 200 °C a nachystejte si plech vyložený pečicím papírem. Připravte masové knedlíčky – cibuli nakrájejte najemno, česnek rozdrťte, petrželku nasekejte a vše smíchejte se zbytkem ingrediencí na knedlíčky. Kleštěmi vytvarujte menší kuličky, vyskládejte na plech a dejte péct asi na 15 minut. Začněte s přípravou polévky. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a česnek. Restujte asi 5 minut, přisypte koření a zalijte vývarem spolu s citrónovou šťávou. Přiveďte k varu, přidejte těstoviny a vařte asi 8 minut. Nakonec vložte knedlíčky a ještě chvíli vařte. Vypněte sporák, vmíchejte parmazán a čerstvou petrželku, případně dochuťte solí a pepřem. Můžete podávat s dalším parmazánem a kolečkem citrónu.
Strúčková polévka na kyselo
Strúčková (z fazolových lusků) polévka na kyselo
Budete potřebovat:
• fazolové lusky
• brambory
• mléko
• 1 cibule
• smetana na šlehačku
• sůl
• máslo
• nasekaný kopr
• mletý černý pepř
• hladká mouka
• ocet

Na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kousky pokrájené fazolové lusky, chvíli poduste, zalijte vodou, přidejte na kostky nakrájené brambory, posolte, okořeňte pepřem a uvařte. Zahustěte mlékem, ve kterém jste rozmíchali mouku, smetanu na šlehání a nechte povařit. Dochuťte nasekaným koprem, a když polévka trochu vychladne, přidejte ocet podle chuti.
Bude se vám hodit: