Tažený jablkový štrůdl se skořicí a karamelovými ořechy

V podzimním TESCOMA magazínu vám představujeme naši cukrářku, která pro vás už deset let připravuje ty nejsladší dobroty. Protože je sezóna jablek a vlašských ořechů, máme pro vás jeden z jejích nejoblíbenějších receptů, který se bez nich neobejde. Vyzkoušejte úžasný jablečný závin, který se ideálně hodí pro sychravé podzimní dny.

Budete potřebovat:

Na tažené těsto:

• 300 g hladké mouky
• 1 vejce
• 150 ml vlažné vody
• 50 ml oleje
• 1/2 lžičky octa
• 1/2 lžičky soli
 

Na náplň

• 1 kg jablek
• cukr podle potřeby
• 1 lžička skořice
• 2 lžičky rumu
• citrónová šťáva
• 200 g strouhanky
• 50 g másla
 

Na karamelové ořechy

• 150 g vlašských ořechů
• 100 g cukru krystal

 

Postup

 
Do mísy prosejte mouku, přidejte vejce, vodu, olej, sůl i ocet a vypracujte měkké a nelepivé těsto. Utvořte z něj bochánek, potřete ho trochou oleje a schovejte asi na půl hodiny pod hrnec, který jste v troubě nebo na sporáku nechali nahřát.
 
Mezitím si připravte karamelové ořechy. V nepřilnavé nádobě nechte rozpustit a mírně ztmavnout cukr. Přidejte nahrubo podrcené vlašské ořechy a promíchejte, aby se karamelem dobře obalily. Vysypte na plech vyložený pečicím papírem, půjdou pak dobře odloupnout.
 
Zpracujte jablka – oloupejte je a nahrubo nastrouhejte. Promíchejte s cukrem, skořicí, rumem a citrónovou šťávou. Strouhanku nasucho opražte na pánvi. Těsto položte na čistou utěrku a s její pomocí jej postupně a trpělivě vytahujte od středu k okrajům, dokud nebude průsvitné. Potřete ho rozpuštěným máslem, posypejte strouhankou a poklaďte jablkovou směsí.
 
Nakonec posypejte rozdrcenými nebo pomletými ořechy v karamelu. Pomocí utěrky těsto zarolujte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem (případně závin ještě rozpulte a okraje založte), potřete zbytkem rozpuštěného másla a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Podávejte pocukrované.
 
 

Při přípravě a servírování se vám může hodit: